fbpx
More

  Хърватите вече пътуват без виза до САЩ

  Те могат да пътуват с цел туризъм или бизнес

  Гражданите на Хърватия вече могат да пътуват до САЩ за бизнес и туристически цели без визи, предава агенция Хина, като се позова на американското посолство в Загреб.


  Хърватия беше включена в програмата “Виза уейвър”, която представлява всеобхватно партньорство в сферата на сигурността между САЩ и страните партньори. Участието в програмата предоставя възможността на гражданите на страните да пътуват за бизнес и туристически цели в САЩ за срок до 90 дни без необходимост от виза.

  За да бъде включена дадена държава в програмата “Виза уейвър”, тя трябва да изпълни критерии, свързани с борбата с тероризма, върховенството на закона, имиграцията, сигурността на документите и управлението на границите, а процентът на отказани визи трябва да бъде под три на сто. Хърватия неотдавна изпълни това условие.


  Хърватите вече могат да пътуват безвизово до САЩ, след като получат одобрение онлайн чрез Електронната система за разрешения за пътуване (ESTA). Посолството уточнява, че подаването на заявление може да се направи по всяко време, но министерството на вътрешната сигурност препоръчва на пътниците да го направят възможно по-рано или най-късно 72 часа преди полета.