28.11.2022 | понеделник | 04:52

Хърватите вече пътуват без виза до САЩ

Публикувано:

Сподели поста:

Гражданите на Хърватия вече могат да пътуват до САЩ за бизнес и туристически цели без визи, предава агенция Хина, като се позова на американското посолство в Загреб.


Хърватия беше включена в програмата „Виза уейвър“, която представлява всеобхватно партньорство в сферата на сигурността между САЩ и страните партньори. Участието в програмата предоставя възможността на гражданите на страните да пътуват за бизнес и туристически цели в САЩ за срок до 90 дни без необходимост от виза.

За да бъде включена дадена държава в програмата „Виза уейвър“, тя трябва да изпълни критерии, свързани с борбата с тероризма, върховенството на закона, имиграцията, сигурността на документите и управлението на границите, а процентът на отказани визи трябва да бъде под три на сто. Хърватия неотдавна изпълни това условие.


Хърватите вече могат да пътуват безвизово до САЩ, след като получат одобрение онлайн чрез Електронната система за разрешения за пътуване (ESTA). Посолството уточнява, че подаването на заявление може да се направи по всяко време, но министерството на вътрешната сигурност препоръчва на пътниците да го направят възможно по-рано или най-късно 72 часа преди полета.

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
снеговалеж
1.2 ° C
2.1 °
0.7 °
93 %
1.5kmh
100 %
пн
3 °
вт
4 °
ср
5 °
чт
5 °
пт
4 °

Прочети още

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 27.11.2022 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -4 °С до +13 °С. Времето над страната е предимно облачно. Слаб...

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Весела Лечева ще участва в Съвета по образование, младеж, култура и спорт в Брюксел

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева и заместник-министър Петър Бучков отпътуваха за Брюксел днес, където утре и...

Литературният феномен „Ордеса“ е вече на български

Разтърсващ и дълбок, романът е посветен на любовта, загубата и паметта Познат на българската публика със своята поезия, забележителният...