fbpx
15.8 C
София
5 юли 2022 | вторник | 07:42

Хаос и напрежение в бежанския център в Елхово

Недоволни украинци си тръгнаха

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

Напрежение избухна в бежанския център в Елхово – украинци споделят, че имат проблем с водата и храната за децата. Твърдят и че стоят на студено. В центъра са настанени над 560 украински граждани. Снощи украинци са си тръгнали, защото са недоволни от условията. Някои са си заминали с таксита. Други и в момента са на автогарата в Елхово, за да се върнат в Бургас и да търсят място, където да бъдат настанени, но вече на техни разноски.

Напрежението в центъра избухна и след като започнаха да пристигат автобуси, които да преместят най-уязвимите в държавни бази – майките с деца до 3 години и инвалидите. Настъпи хаос, защото на украинците не им стана ясно кой къде трябва да се качи и къде ще бъде преместен, предаде БНТ.

Инвалидите ще бъдат извозени до бази в Старозагорски минерални бани, а майките с децата ще бъдат настанени в бившия пионерски лагер в Ястребино. Направени са списъци, така че семейства да не бъдат разделяни.

“В момента се допълват списъците, които бяха започнати сутринта, за да можем да направим филтъра за най-уязвимите хора, които са попаднали в буферния център да отидат на подходящо място – пенсионерите, хора с деца над три години, които биха могли да изчакат още една вечер тук и четвъртия списък, той е малък – имаме десетина човека, които са дошли с автомобили. Четири автобуса пътуват – те са тръгнали някъде към 10 без 10 от Пловдив.

Това са автобуси, които са осигурени от Министерството на транспорта. Ще дойдат за да започнат хората да се качват с багажа, да се разпределят по бази. Освен Ястребино имаме вече и Старозагорски минерални бани, където е по-подходящо за хора с малки дечица”, заяви Мариана Тошева, председател на Държавната агенция за бежанците.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here