27.01.2023 | петък | 06:28

Гуцанов: С условието, което постави Йотова, блокира БСП за третия мандат

Публикувано:

Сподели поста:

БСП има много разминавания с политиките на служебното правителство, не можем да защитим техните виждания

„Първото, което входира служебният кабинет в администрацията на НС, е покупката на втора ескадрила самолети F-16. Ние не сме получили първата ескадрила, за която сме платили 5,2 млрд. и те входират покупка на втора ескадрила –  и то по-скъпа отколкото първата.  Това граничи с качества, които не искам да коментирам в ефир“. Това заяви организационният секретар на БСП и народен представител от левицата Борислав Гуцанов в ефира на БНТ. 

„Същото нещо е и с оръжията за Украйна – от една страна кабинетът не искаше по никакъв начин да дава оръжия за Украйна, но когато се стигна до решението на НС, то не направи всичко възможно, за да се прекрати това предоставяне на оръжия – напротив, изпълни го по възможно най-бързия и елегантен начин, което е против интересите на страната“, каза още Гуцанов и допълни, че БСП е партията на мира, която категорично застава зад това България да не се ангажира по никакъв начин с даване на оръжия и до голяма степен с пряко въвличане в този конфликт.

„Логичното е партията, която да получи мандат, да бъде БСП, тъй като левицата е партията, която може да защити националните интереси. В момента се нуждаем от партия, която ще сложи националните интереси на първо място”, каза членът на Изпълнителното бюро на левицата в ефира на БНТ.

Той посочи, че голяма част от решенията, които се предлагат от политическите партии в този парламент, както и от служебния кабинет, противоречат на вижданията на БСП и на интересите на страната.

„Ние сме тези, които ще защитим националните интереси, и ще направим всичко възможно да направим редовен кабинет“, заяви Гуцанов и посочи, че липсата на постоянен редовен кабинет е една от причините в НС да се вкарват закони и решения, които противоречат на интересите на България.

По думите на социалиста партията, която получи третия мандат, трябва да положи огромни усилия, за да осъществи контакти с всички възможни парламентарни групи.

Народният представител от левицата коментира думите на вицепрезидента Йотова, че третият мандат трябва да продължи политиките на служебното правителство, като посочи, че БСП има много принципни различия и разминавания с политиките на служебното правителство и не може да защитава голяма част от техните виждания.

Той даде пример за разминавания между вижданията на БСП и политиките на служебното правителство и в сферата на ядрената енергетика: „Малко преди Коледа служебният кабинет подписа доставки на ядрено гориво от „Уестинхаус“, а в средата на 2024 г. самите  „Уестинхаус“ трябва да докажат дали тяхното гориво може да бъде ползвано безопасно за 5-и блок на АЕЦ. Дори Бойко Борисов не си беше позволил да направи подобно нещо, каквото направи служебният кабинет. И това пряко нарушава националните интереси на държавата“, заяви социалистът.  

„Решението на НС от петък на практика прекрати концесията на пристанището на „Лукойл“. Как ще работи „Нефтохим“ – решението, което беше внесено от ДБ и от ГЕРБ, и за жалост –  подкрепено от мнозинството в НС, е такова, че на практика не е ясно има ли в момента концесия, няма ли концесия, могат ли да бъдат използвани тези съоръжения, които са построени от „Лукойл“, или не могат да бъдат използвани“, каза Гуцанов.

Той заяви, че за БСП е ключово важно ядрената енергетика да се развива, защото това значи нова икономика и нови средства за социалните политики.  Социалистът  припомни и организирания от левицата референдум за развитие на ядрената енергетика в България, на който бяха събрани 780 хил. подписа.

„Ние винаги сме били за развитие на ядрената енергетика, но не и да се определя предварително кой ще бъде нейният изпълнител. Извинявайте, но отдавна тези неща останаха в историята – да се казва ето тази е фирмата, това не е ли корупционна среда?“, попита Гуцанов.

„Не може да имаш „Белене“, който да тръгне да работи за по-малко от 2 години и половина, три –  да бъде изграден за по-малко от 10 млрд., а ти да тръгваш да правиш ядрена централа за 30 млрд. Това ли е националният интерес?“ каза още социалистът и посочи, че България печели 4 млрд. евро на година от АЕЦ „Козлодуй“. Той припомни още, че БСП настояваха „Нефтохим“ да започне да плаща своите данъци, а за тази година се очертават около 750 млн. да влязат в хазната от това.

„Не само че не сме харчили много, а оставихме в бюджета над 4 млрд. и министърката на финансите, която тогава беше зам.-министър, казваше, че има достатъчно много средства. Ако не бяхме дали тези пари за безплатни детски градини и детски ясли, за вдигането на пенсиите, увеличението на ваучерите от 80 на 200 лв. за работещите хора, за минималната работна заплата, направихме таван на цените на тока – колко от хората щяха да успеят да оцелеят и да живеят нормално? Социалната програма, която направихме с наш социален министър и за която и Корнелия Нинова, и Георги Гьоков, се бореха по всякакъв начин, тя да стане реалност в живота на страната“, каза социалистът.

„БСП е партия на 130 години, която не просто успява да оцелее, но и да окаже съществено влияние върху развитието на живота в страната ни. Благодарение на БСП се запазват социалните придобивки, които са необходими, и все още успяваме да запазим определени национални важни за страната ни развития на отрасли в икономиката, каквато например е енергетиката“, каза в заключение Борислав Гуцанов.

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
слаб снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
1.5kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
2 °
вт
1 °
newsONE Newsroom
newsONE Newsroomhttp://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
слаб снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
1.5kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
2 °
вт
1 °

Прочети още

Оригиналният HBO драматичен сериал „Наследници“ се завръща с четвърти сезон на 27 март

Създаден от Джеси Армстронг, четвъртият сезон на наградения с Emmy® оригинален драматичен сериал на HBO Наследници дебютира в...

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа #саботаж #НПК #съдебна #реформа #разследване #ПП #ДБ #заседание #Възраждане #ИванГешев

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 26.01.2023 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -5 С до +9°С. Времето над страната е облачно. Слаб вятър духа в областите:...

Георги Първанов: Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата

Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата. Особено на фона на безпринципния изблик на любов...