„Държавата е задължена да помага в такива бедствени ситуации. Очевидно бедствието тук е било с огромни размери. Едва ли някой във Вършец е виждал нещо подобно преди. Затова ще настоявам пред Министерския съвет да отпусне средства за неговото възстановяване.“

Това каза при посещението си в града днес вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството в оставка Гроздан Караджов, съобщиха от ресорното министерство.

Заедно с кмета на общината Иван Лазаров той провери щетите от наводнението, причинено от обилните валежи през последните 48 часа.

„Щом имаме отнесени и разрушени основи на мостовете за пешеходци, това означава, че силата на стихията е била невъзвратима. Държавата чрез механизма си за бедствия и аварии ще помогне и поеме разходите, които кметът и общината трябва да направят по възможно най-бързия начин. Необходимо е да се проведат комисии за оценка на щетите и задължителните процедури, за да има прозрачност и яснота за какво се харчи. Общината ще може да разходва тези средства авансово, докато бъдат покрити от държавния бюджет“, каза Гроздан Караджов.

Във Вършец все още текат огледи. Преминаващата през града река Ботуня вече се е прибрала в коритото си, но щетите са големи. Голяма част от корекцията ѝ е разрушена. Отнесени са три железобетонни и четири метални моста. В резултат от преливането e разрушен водопровод в кв. „Заножене“ и живеещите в него са без вода. Скъсани са и други водопроводи. Пътят към една от вилните зони е пропаднал. Частичното бедствено положение в града остава.

Още утре вицепремиерът ще предложи на Министерския съвет да бъде сформирана държавна комисия, която да обследва нанесените от стихията поражения.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here