fbpx
11.3 C
София
петък | 20.05.2022 | 01:37:15
петък | 20.05.2022 | 01:37:15
11.3 C
София

Гроздан Караджов: Никога не е било възможно магистрала “Хемус” да бъде построена до 2024 година

Шест години е минималният срок, без обжалвания, за построяване на един или повече мостове, поясни министърът, отговаряйки на въпрос

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Регионалният министър Гроздан Караджов коментира, че никога не е било възможно магистрала “Хемус” да бъде построена до 2024 г. Според него това може да бъде прогноза, която да бъде поставена в графата “предизборни обещания”.

“Могло е да нарисуват “Хемус” до 2024 г. Това се прави и в момента, като работата никога не е спирала. Работата по проектирането също не е спирана. Първият участък е почти готов”, коментира той.

Министърът обясни, че при участък 2 има нужда от преработка, защото е било предвидено първоначално да има тунел, който сега отпада. Той заяви, че това се дължи на лошо проектиране.

“Затова той ще стане догодина пролетта. Участък 3 – по същия начин – до края на годината ще бъде готов. Няма никакво значение кога ще станат 1, 2, 3, 4, 5, 6 участъци. Най-първата възможна практическа полза за шофьорите ще бъде, когато се завърши участък 6”, уточни Караджов.

Той посочи, че при 4 и 5 участък има проблеми, защото терените все още не са отчуждени.

“Там имаме проекти, но отчуждаване не е извършено. Това са две години, които са проспани. Тези два участъка имат незаконно строителство. При тях нищо не се прави сега, защото се отчуждава. Първо трябва да стане това, после да извадим разрешение за строеж и трето – да минем през Народното събрание”, начерта Караджов пътя, по който вървят.

От думите му в ефира на NOVA стана ясно, че участъците 7 и 8 са по изцяло ново трасе, защото има минаване през ловно стопанство и свлачищни процеси, които се заобикалят. Поради тази причина трасето ще се удължи с три километра.

“В момента А-то и Б-то на инвестиционните проекти е първо – проектиране, второ – отчуждаване, трето – ОВОС, четвърто – строително разрешение и чак тогава започва строежът. Минимум две години отнемат тези четири стъпки”, категоричен е регионалният министър. И уточни, че тези срокове са посочени от експерти.

Караджов коментира обещанието на новата власт за построяването на пет моста над Дунав.

“Аз не съм обещавал за четиригодишен срок да стане нито един мост. Това е невъзможно. В 4-годишен мандат може най-много да започне строителството на един или повече мостове”, смята той.

Шест години е минималният срок, без обжалвания, за построяване на един или повече мостове, поясни министърът.

Той коментира и амбициозната си програма за ремонт на 3 000 км пътища до края на годината.

“На сайта си ние сме публикували всеки един от пътищата, за който имаме проектна готовност и в момента обсъждаме критериите, по които ще се проведат процедурите. Най-вече индикаторите, върху които ще измерваме качеството на направения ремонт. Това са условията, които ще поставим на изпълнителите. Досега такива не са слагани”, обясни вицепремиерът. 

На въпрос дали всички процедури и разтеглянето във времето няма да доведат до поскъпване на пътищата, той отговори: “По заварените “ин хаус” процедури вариантът, в който ги спираме, разваляме договорите и правим на ново честни и почтени процедури по ЗОП – означава минимум с още две години забавяне, плюс плащане на 15% неустойка”, предупреди Караджов.

Министърът коментира и отстраняването на Десислава Христова от “Автомагистрали” и обвиненията ѝ, че задкулисието се връща през задния вход.

“Когато казват, че се връща задкулисието, най-много обичам. Документите говорят, че цялата тази схема с “ин хаус”, която се чудя как да развържем, е била създадена за броени дни точно по нейна докладна и с нейно участие в тогавашния борд на “Автомагистрали”. Това е било изцяло под давление на предишните редовни управляващи”, заяви той.

- Реклама -spot_imgspot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук