fbpx
20.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 02:07:29
петък | 27.05.2022 | 02:07:29
20.8 C
София

Граждани се обединяват срещу политиката на правителството

Ние сме против войната, против убийствата и разрухата, заявяват от неправителствени организации

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Граждански формации и неправителствени организации се обединяват срещу политиките на правителството и в подкрепа на позициите на президента Румен Радев относно кризите на деня. „БГ мрежа“, „Съединение“ и „Зелените“ заявиха категоричното си убеждение, че мир не се печели с оръжие и че не трябва да се изнася военна техника за Украйна. Също така, според тях, България трябва да преподпише договора си с „Газпром“, тъй като цената е най- изгодна за бизнеса и за потребителите.

„Ние сме против войната, против убийствата и разрухата. Ние сме против братоубийствената война между два православни народа. Но тази война не е от днес, тя има дълга история – от началото на миналия век, когато воините на Степан Бандера са избили 80 000 руси, евреи и поляци. Това е война на нацизма срещу православието. Според нас единственият верен път е пътят на дипломацията“, заяви Румяна Ченалова, представител на „БГ мрежа“.

Според юристката е крайно време правителството да застане зад националните интереси и да вземе мерки, защото България е изправена пред тежка икономическа и енергийна криза. „България е на ръба на пропаст. Време е за обединение на граждански и неправителствени организации, за реалното им участие в управлението на държавата. Настояваме да бъде чуто мнението на обикновените граждани по кризите на деня“, каза още Ченалова.

Тя припомни, че преди 8 години точно на този ден стотици почернени семейства в Донбас са погребвали своите мъртви, жертви на брутално масово убийство на десни екстремисти, на неонацисти по убеждение. Една година по-късно правителството на Украйна е чествало този ден с парад. „Ето защо днес сме тук- България е фронтова зона, а нашето правителство не иска да види и чуе това. То сляпо изпълнява чужда воля и чужди решения, за него няма значение, че сме на километри от военни действия, че се избиват наши православни братя и е готово да изпрати военно-техническа помощ, сякаш търговията не стига.

В какво ще се превърне България? В слаба държава, без икономика, без армия. Правителството не изпълни нито едно от обещанията си, България умира, но никой не иска да осъзнае това. През 2017 г. Общото събрание на ООН гласува резолюция против героизирането на фашизма, която не подкрепиха само САЩ и Украйна. Затова според нас България няма място в този военен конфликт и подкрепяме тезата на президента Радев, че това ще доведе до смърт, унищожение и икономически срив. Дипломатическият език е единственият верен път за спирането на една братоубийствена война“, заяви още Румяна Ченалова.

През юни месец ще има среща на новото гражданско обединение от неправителствени организации и граждански движения, обяви Димитър Петров, председател на „Съединение“. „Тогава ще подпишем обща декларация за участие в политическия живот в България. Крайно време е да се промени политическият модел. Гражданският ни проект ще стане политически с хоризонтална структура и няма да има лидер“, каза още Димитър Петров.

„Малкият и среден бизнес е изправен пред колапс. Има огромен риск над 25 000 фирми да фалират заради неадекватните действия на правителството и липсата на реален поглед върху състоянието му. Бизнесът се задъхва при тези цени на тока и газа, няма да оцелее ако те продължават да растат“, заяви юристът Георги Гълъбов от „Съединение“. Той допълни, че бизнесът е очаквал обещаната от правителството предвидимост, но такава няма. Гълъбов припомни, че преди войната е имало указания от ЕК да се увеличат запасите от газ в хранилището в Чирен, но два месеца след началото на войната у нас газ няма, а кабинетът е проспал възможността да избегнем огромна криза.

Според Христо Дунчев от партия на „Зелените“ кризата заради войната ще бъде трудна за България, ако тя не се погрижи за националните си интереси.

„Европа може да замести не повече от 10-15 процента от доставките на руски газ, т.е. „Газпром“ е незаобиколим фактор. Нещо повече – „Газпром“ ни дава страхотна цена – под 600 долара на хиляда кубика. Да се оправдаваме с някакви санкции е безумие, защото такива няма – половин Европа продължава да купува газ от Русия, включително и Полша. Въпросът е дали ще станем като държавите, които продължават да купуват газ от Русия и после да я препродават и да печелят пари, или тежестта ще стане непосилна за индустрията ни. Ние заявяваме, че няма да я купим, въпреки че имаме прекрасна цена и никой не ни спира.

Ако целта е някой да направи една далавера – това не може да бъде за сметка на цялата държава и индустрията. На първо място трябва да е българският интерес. Ако миналата година фирмите не бяха занулени, тази зима, точно това ще бъде съдбата им ако цената на газа се вдигне“, заяви експертът Тодор Ангелов. Ще припомним, че България и Молдова са единствените държави, в чийто договори с „Газпром“ алтернативно е предвидена възможност за плащане с рубли. При плащане в друга валута същата се превалутира в рубли, но загубата от това е несравнима със завишената близо 50% цена чрез посредници.

„Време е управляващите политици да се погрижат за работещите – не искаме да сме работещи бедни, за детското здравеопазване, за пенсионерите“, заяви Соня Иванова от неправителствена организация.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук