27.01.2023 | петък | 06:42

Гьоте-институт открива новата си културна програма с изложбата „Понякога тишината“

Публикувано:

Сподели поста:

Завръщането на живописта и мястото на тишината в изкуството поставят акцент в галерията на Гьоте-институт България.

Албена Петкова – Сутрин

„Понякога тишината“

Изложба

19.01. – 17.02.2023 г. 

Откриване: 19.01., четвъртък, 18:00 ч. 

Гьоте-институт България

ул. „Будапеща“ 1, София

Изложба с участието на: Албена Петкова, Анжела Терзиева, Гергана Николова, Елена Велкова, Мариана Танчева, Пламена Димитрова, Яна Стойчева

Концепция: Мирослав Христов, Калия Калъчева

Анжела Терзиева – Тишина

Първата за годината изложба в галерията на Гьоте-институт България представя живопис на седем български художнички. Отправна точка на събитието е позицията на живописта в днешната масова, визуална култура. Тази позиция е именно отказ от радикални жестове, манифести, нови революции и теории, с други думи – тишина. Въпреки това живописта е под прожекторите на международната сцена, може би като контрапункт на повсеместната цифровизация и виртуализация и желанието за връщане към „аурата“ на творбата след нейната техническа възпроизводимост (В. Бенямин).

Гергана Николова – Шайн XVII

Името „Понякога тишината“ препраща директно към някои заглавия от подбраните произведения („Тишина“ на Анжела Терзиева, „Наречи нещата в тишина“ на Яна Стойчева). Тишината не е просто липса на звук, но и предпоставка за прозрение, интуитивен опит, както и копнеж по неназовимото, бунт срещу шумния свят, борба за интимност. От различните възможни нейни проявления, различните тишини – на утрото, в очакването, между думите на човека срещу нас – зависи крехкият баланс и ритъмът на нашето ежедневие. Тишината може да е осезаема до видимост – между гръмотевиците или при сбогуване с любим човек, като покрива диапазона между творческото уединение и изолацията.

П. Димитрова – Родна земя

В облaстта на изкуството тази тема се простира далеч отвъд музиката (Джон Кейдж) и звуковото възприятие, бидейки застъпена в естетиката (Сюзан Зонтаг, Макс Пикар), поезията (Рилке), драматургията и визуалните изкуства с техния уклон към минимализъм и концептуализъм от началото на 20-и век. Сред най-големите „интепретатори“ на тишината и творческата й роля са Сюзан Зонтаг и швейцарският философ Макс Пикар, за когото рефлексията върху тишината е „всесетивно изживяване на неизвестното на земята, на света като чудо“. Цитатът е от Силвия Борисова, доцент по естетика в БАН, която също така пише в своя труд „Естетика на тишината и мълчанието“, че „тишината е най-абстрактното и най-конкретното нещо, което можем да си представим – най-крайната естетическа реалия, с осъзнаването на която откриваме най-дълбокото ниво на собствената си сетивност“.

Велкова – Строител и пазач

Вернисажът на изложбата се случва и като част от координираните откривания и в други галерии от артистичната мрежа КАРЀ. Повече за КАРЀ и предстоящата програма за 19-и януари 2023 г. –  тук.

HDR

Заедно с финисажа на събитието е предвидена и дискусия с участието на доц. д-р Силвия Борисова (БАН) и културолога д-р Кирил Василев (СУ „Св. Климент Охридски“), които ще разговарят върху темата на изложбата. Следете ни за подробности около закриването на 17-и февруари 2023 г. 

ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИЧКИТЕ

Албена Петкова (р. 1995, Бургас) завършва бакалавърска степен и магистратура „Живопис“ в класа на проф. Андрей Даниел в НХА, София. Сред последните й участия в изложби са „В началото част VI“ (2022)  в СБХ – „Шипка 6“, „Биографично: места на преживяното, сенки от миналото, сенки от бъдещето“ (2022) в СБХ – „Шипка 6“,  MADE IN LESHTEN Vol. 3 (2021) в галерия Little Bird Place, Национална изложба – Млади български художници (2021) в „Райко Алексиев“, „В началото III“ (2020) в „Райко Алексиев“, „Националните есенни изложби“ (2020) в Пловдив и др.

Анжела Терзиева (р. 1987, Сливен) завършва специалност „Живопис“ в Националната художествена академия – бакалавър (2010) и магистър (2012). През 2015 г. получава наградата за живопис на фондация „Едмонд Демирджиян“, а през 2021 г. наградата на журито на Националната изложба конкурс за живопис и скулптура за млади художници на СБХ. Сред последните й участия са „Автопортрети в женски род“ (2021) в галерия „Стубел“, Национална изложба – Млади български художници (2021), „Към началото“ (2022) в „Райко Алексиев“, „Националните есенни изложби“ (2022) в Пловдив и др.

Гергана Николова (р. 1991, Исперих) завършва НХА, специалност „Живопис“, при проф. Божидар Бояджиев. Сред последните й участия са онлайн изложбата I Infinite Dreams от Contemporary Art Magazine (2021), Chromatic@art (2021) в галерия M.A.D.S. в Милано, самостоятелната изложба SCHEIN (2020) в София Прес, „Портет“ (2020) в СБХ – „Шипка 6“,  „Спорът за реалността“ (2018) в „Райко Алексиев“, „12 000 луни търпенние“ (2017) в галерия „Дебют“ в София и др.

Елена Велкова (р.1993, София) е завършила специалност „Живопис“ в НХА в ателието на Ивайло Мирчев и Десислава Минчева. Сред последните й участия са Националната изложба – Млади български художници (2022) на СБХ, “Биографично: места на преживяното, сенки от миналото, сенки от бъдещето” (2022, награда за млад художник) в СБХ – „Шипка 6“, „Морфология на пространството“  (2021) в галерия „Райко Алексиев“, Националната изложба – Млади български художници (2021)  и др.

Мариана Танчева (р.1983, София) e художник, който живее между София и Амстердам, където завършва художествената академия Gerrit Rietveld Academie. Сред последните й участия са самостоятелните изложби „Блок номер 4” (2022) в галерия “Avrtikl”, София, и What is happening here, The future is bright в Амстердам, както и групови участия на Sofia Art Week 2022, „Блок номер 4“, втора част, Изоставената ЖП гара Подуяне- Разпределителна и др.

Пламена Димитрова (р.1996, София) е завършила специалност „Живопис“ в Национална художествена академия, София, бакалавър (2019) и магистратура (2021). Сред последните й участия са изложбите „В началото част VI“ в СБХ – „Шипка 6“, „Млади автори“ в галерия „Неси“ в Бургас, форум KvArtal (2021), колективна изложба в галерия „Арт36“, изложба на студенти от НХА, клас 2019, в културен дом „Дом Витгенщайн“, Виена, и др.

Яна Стойчева (р.1990, Пловдив) е завършила специалност „Живопис”, Национална художествена академия, София, в класа на проф. Андрей Даниел. Сред последните й участия са „Колекция с продължение“ (2022), изложба на колекцията на Дарик радио, галерия „Стубел“, София (2022), самостоятелната изложба „Поглеждай всичко първо с тишина“ (2019) в галерия-книжарница  „София Прес“ в София, Национални есенни изложби в Пловдив (2016), изложба на група Answer 51 „Никога не мислим за бъдещето, то идва достатъчно бързо“ (2016), „Юзина“, София, и др.

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
слаб снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
1.5kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
2 °
вт
1 °
newsONE Newsroom
newsONE Newsroomhttp://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
слаб снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
1.5kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
2 °
вт
1 °

Прочети още

Оригиналният HBO драматичен сериал „Наследници“ се завръща с четвърти сезон на 27 март

Създаден от Джеси Армстронг, четвъртият сезон на наградения с Emmy® оригинален драматичен сериал на HBO Наследници дебютира в...

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа #саботаж #НПК #съдебна #реформа #разследване #ПП #ДБ #заседание #Възраждане #ИванГешев

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 26.01.2023 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -5 С до +9°С. Времето над страната е облачно. Слаб вятър духа в областите:...

Георги Първанов: Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата

Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата. Особено на фона на безпринципния изблик на любов...