fbpx
More

  Гори сградата на бившия театър „Ренесанс“ в София

  Все още не са ясни причините за възникването на пожара

  10 пожарни автомобила участват в гасенето на горящия покрив на емблематичната сграда – паметник на културата, намираща се на кръстовището на бул. „Христо Ботев“ и „Тодор Александров“. По думите на огнеборците, пожарът вече е овладян. Все още не е ясна причината за възникването на огъня, за който е получен сигнал малко след 7 часа тази сутрин. Няма пострадали, но районът е силно задимен. Движението не е спряно.

  Това не е първият пожар, който възниква в сградата, която от 2016 г. е безстопанствена. През 2017 година в същата сграда отново имаше пожар – през март, като обяснението тогава беше “подпалени боклуци”. 

  Снимка: NewsONE

  121-годишната архитектурна ценност на булевард „Христо Ботев” в София започва съществуването си като театър „Ренесанс”, построен през 1900 година. През 1940 г. сградата изгаря, после е възстановена. През годините кино „Възраждане” приютява профсъюзен дом „Георги Димитров”, а в по-нови времена и поп-фолк дискотеката „Син сити”.

  Снимка: NewsONE

  В края на 2015 година хотелиерът и собственик на сградата Красимир Георгиев сподели намерението си на мястото на „Син Сити” да построи нов петзвезден хотел. Сградата някога е била първото вариете в София и най-големият и модерен театрален салон в България.