28.11.2022 | понеделник | 02:57

Гори сградата на бившия театър „Ренесанс“ в София

Публикувано:

Сподели поста:

10 пожарни автомобила участват в гасенето на горящия покрив на емблематичната сграда – паметник на културата, намираща се на кръстовището на бул. „Христо Ботев“ и „Тодор Александров“. По думите на огнеборците, пожарът вече е овладян. Все още не е ясна причината за възникването на огъня, за който е получен сигнал малко след 7 часа тази сутрин. Няма пострадали, но районът е силно задимен. Движението не е спряно.

Това не е първият пожар, който възниква в сградата, която от 2016 г. е безстопанствена. През 2017 година в същата сграда отново имаше пожар – през март, като обяснението тогава беше „подпалени боклуци“. 

Снимка: NewsONE

121-годишната архитектурна ценност на булевард „Христо Ботев” в София започва съществуването си като театър „Ренесанс”, построен през 1900 година. През 1940 г. сградата изгаря, после е възстановена. През годините кино „Възраждане” приютява профсъюзен дом „Георги Димитров”, а в по-нови времена и поп-фолк дискотеката „Син сити”.

Снимка: NewsONE

В края на 2015 година хотелиерът и собственик на сградата Красимир Георгиев сподели намерението си на мястото на „Син Сити” да построи нов петзвезден хотел. Сградата някога е била първото вариете в София и най-големият и модерен театрален салон в България.

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
облачно
2.1 ° C
2.6 °
1.8 °
92 %
1kmh
100 %
пн
3 °
вт
4 °
ср
5 °
чт
5 °
пт
4 °

Прочети още

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 27.11.2022 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -4 °С до +13 °С. Времето над страната е предимно облачно. Слаб...

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Весела Лечева ще участва в Съвета по образование, младеж, култура и спорт в Брюксел

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева и заместник-министър Петър Бучков отпътуваха за Брюксел днес, където утре и...

Литературният феномен „Ордеса“ е вече на български

Разтърсващ и дълбок, романът е посветен на любовта, загубата и паметта Познат на българската публика със своята поезия, забележителният...