fbpx
35 C
София
19 август 2022 | петък | 15:07

Гореща вълна залива Западна Европа

Испания от повече от една седмица е в плен на задушаваща гореща вълна, в резултат на която пламнаха горски пожари, изпепелили десетки хиляди хектара площи

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Гореща вълна обхвана Западна Европа, ставайки причина за горски пожари. Според прогнозите температурата във Великобритания може да надхвърли днес 40 градуса по Целзий.

Това е втората гореща вълна в Европа през последния месец. Тя  причини горски пожари в Испания, Португалия и Югозападна Франция.

Историческият температурен рекорд във Великобритания сега е 38,7 градуса, измерени в Кембридж, Източна Англия, на 25 юли 2019 г. Днес обаче се очаква той да бъде подобрен, като дори бъде преминат прагът от 40 градуса.

Вчера в Източна Англия бяха отчетени 38,1 градуса – третата най-висока температура на острова, откакто се правят измервания. В столицата Лондон термометрите показаха 37,5 градуса, а в Уелс – рекордните 37,1 градуса.

Франция, където вчера на много места бяха подобрени температурни рекорди, ще поеме въздух, предвид очакваното понижаване на температурите по атлантическото крайбрежие.

Испания от повече от една седмица е в плен на задушаваща гореща вълна, в резултат на която пламнаха горски пожари, изпепелили десетки хиляди хектара площи. 

Около половината от територията на Европейския съюз сега е изложена на риск от суша заради продължителната липса на валежи, каза Европейската комисия, като е заплашена селскостопанската реколта.

- РЕКЛАМА -spot_img
Иван Петрински
Иван Петринскиhttp://www.newsone.bg
Иван Петрински е журналист с дългогодишен опит като редактор и автор и основател на печатни и електронни медии. Дългогодишен кореспондент и коментатор по темата за гръцката криза за български телевизии и радиостанции. Създател, главен редактор и автор в медии за българите в чужбина. Участник в множество международни медийни срещи. Човек с голям опит в комуникацията с българската диаспора и проблемите, свързани с битието на нашите сънародници зад граница.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img