fbpx
More

  Големите ученици се връщат в клас седмица след малките, ако има тестове

  Преболедувалите и ваксинирани деца няма да бъдат тествани

  Възможно е големите ученици да се върнат в училище от 17 ноември. Става дума за средношколците от 5-и до 7-и и тези от 12-и клас. Това каза пред NOVA служебният министър на образованието акад. Николай Денков.

  “За да организираме всичко около тестването на учениците са ни нужни два дни след доставката на тестовете. Казваме, че ако ги имаме в понеделник – присъственото обучение ще започне в сряда. На този етап това важи само за 1-4 клас, защото при тях е най-нужно да бъдат в клас”, каза още министърът и допълни:

  “Очаквам до една седмица след това да можем да вкараме и по-големите ученици. Предпазлив съм в обещанията, защото могат да се случат много непредвидени неща. Проблемът с избраните тестове е, че те не са толкова лесни и децата няма да могат да ги правят сами. Това беше цената, за да не влиза нищо в устата им. Като качество те са много по-точни и селективни от медицинска гледна точка. Целият персонал на училището трябва или да е ваксиниран или да се тества”, уточни Денков.

  Специалистите имат известни съмнения, че има вероятност тестовете вкъщи да бъдат манипулирани и по тази причина тестването ще се извършва в училището.

  “Крайното решение на здравното министерство е такова. Тестът се прави пред всички и ако има позитивен резултат, детето се отделя. Преди седмица имахме 500 заразени деца, а тази седмица вече сме на 350. Очакваме следващата седмица да са още по-малко. Създаваме нова среда, в която връщаме децата. Резултатът от никакви мерки е разболяване на децата. Децата, които са преболедували и имат документ няма да бъдат тествани. Същото ще важи и за по-големите ваксинирани деца”, добави образователният министър.