fbpx
More

  Георги Гьоков: Планира се увеличение на пенсиите от 1 юли с 21,6%

  Решени сме да вдигнем тавана на пенсиите на 3 400 лева от 1 юли, съобщи социалният министър Георги Гьоков

  Последният вариант, който не е окончателен, но почти сме се спрели на него, е увеличение на пенсиите от 1 юли с 21,6 процента, заяви министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков по бТВ.

  Той посочи, че 21,6 на сто е добра новина за пенсионерите, като възможно решение, което стои на дневния ред. Ще има още едно действие върху размера на пенсиите, планираме го от 1 октомври –  един вид преизчисляване на пенсиите, което ще сближава старите пенсии с новоотпуснатите, информира министърът.

  Решени сме да вдигнем тавана на пенсиите на 3 400 лева от 1 юли, съобщи още Гьоков. Той уточни, че в момента 34 хиляди души са над максималния праг на пенсиите, а, ако бъде вдигнат таванът, ще останат под 1000 човека над прага. 

  Министърът на финансите не е против да се увеличава минималната работна заплата, а смята, че ще бъде прецедент да се увеличава два пъти в една и съща година, но продължаваме разговорите с него, мисля, че ще стигнем до финално решение и при всички случаи минималната работна заплата ще бъде повече от 710 лева след 1 юли, посочи още социалният министър, цитиран от БТА.