fbpx
More

  Годишнината от репресиите на площад “Тянанмън” преминава без никакво публично отбелязване в Китай

  Полицията в Хонконг предупреди, че участието в неразрешени събирания се наказва с пет години затвор

  Трийсет и третата годишнина от кървавото потушаване на продемократичните протести на площад “Тянанмън” в Пекин преминава при строги мерки за сигурност и без никакво публично отбелязване в Китай, съобщи Франс прес.

  В Хонконг полицията предупреди, че всеки митинг би бил незаконен.

  От 33 години китайските власти правят всичко възможно, за да изтрият спомена за репресиите на “Тянанмън” от колективната памет, отбелязва АФП. Тези събития изобщо не се споменават в учебниците по история, а онлайн дискусиите по темата систематично са цензурирани.

  На 4 юни 1989 г. китайските власти изпращат войници и танкове, за да разгонят мирните демонстранти, настанили се от седмици на този централен площад в столицата с искания за политически промени и край на корупцията. При репресиите са били убити стотици, а според някои оценки – хиляди хора, отбелязва АФП.

  Улиците, водещи към “Тянанмън”, осъмнаха с инсталирани системи за лицево разпознаване. В района са разположени голям брой полицаи, които проверяват внимателно самоличността на преминаващите хора.

  В Китай темата за репресиите винаги е била табу. Хонконг правеше изключение до 2020 г., когато Пекин наложи на китайския специален административен район драконовски закон за националната сигурност с цел да не допусне какъвто и да било израз на несъгласие след големите продемократични протести през 2019 г. Оттогава местните власти всячески се опитват да изтрият всяка следа от спомена за “Тянанмън”, отбелязва АФП.

  Полицията в Хонконг предупреди, че участието в неразрешени събирания се наказва с пет години затвор, допълва БТА.

  По традиция десетки хиляди хора провеждат бдения със свещи в парка “Виктория” в бившата британска колония на 4 юни. Тази година обаче голяма част от парка бе затворена още снощи, а тази сутрин на място патрулираха много полицаи, посочва АФП.