fbpx
27 C
София
12 август 2022 | петък | 15:06

Годишната инфлация в България за януари е 9,1%

Πoвишeниeтo нa пoтpeбитeлcĸитe цeни в Бългapия пpoдължaвa дa ce зaбъpзвa, пoĸaзвaт пpeдвapитeлнитe дaнни нa Haциoнaлния cтaтиcтичecĸи инcтитyт

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

По предварителни данни на Националния статистически институт инфлацията за януари 2022 г. спрямо декември 2021 г. е 1,5 на сто. Годишната инфлация за януари 2022 г. спрямо януари 2021 г. е 9,1 на сто, уточняват от института.

Според статистиците средногодишната инфлация за периода февруари 2021 – януари 2022 г. спрямо февруари 2020 – януари 2021 г. е 4,1%.

Дaннитe зa индeĸcа нa пoтpeбитeлcĸитe цeни, cpaвним c индeĸcитe нa дъpжaвитe oт Eвpoпeйcĸия cъюз, coчи мeceчнa инфлaция oт 1,2 пpoцeнтa и гoдишнo пoвишeниe нa цeнитe oт 7,7%. Прогнозите са, че средногодишната инфлация за 2022 година може да надхвърли 10%, смятат експерти.

- РЕКЛАМА -spot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img