fbpx
20.3 C
София
13 август 2022 | събота | 18:14

Глобяват родители, възпрепятстващи предаването на дете при развод

Съдебните изпълнители ще имат право да налагат наказания на виновната страна

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Глобяват родители, възпрепятстващи предаването на дете при развод. Това става ясно от насоки на Министерството на правосъдието, което вече ги е изпратило до съдебните изпълнители.

Според новите правила, съдебният изпълнител ще уведомява дирекция “Социално подпомагане” по настоящия адрес на детето за извършване на проучване по случая и ще изисква изготвяне на социален доклад. Това ще се случва след срещи с двамата родители, както и след провеждане на подготвителни срещи с детето и с родителите в присъствието на социален работник или психолог.

При възникване на проблеми по време на процедурата по предаване, съдебният изпълнител може да предприема наказателни действия спрямо виновната страна, а именно: да наложи глоба на родителя, който с действията си е осуетил изпълнението на съдебното решение, като глобата може да е прогресираща; да уведоми Дирекция социално подпомагане (ДСП), да предизвика обследване на проблемната страна, да спомага за консултации при необходимост.

Целият набор от насоки, изготвени от Министерството на правосъдието имат за цел повишаване ефективността на производствата, като стремежът е да се избегнат родителските конфликти и процедурите да са щадящи за децата.

- РЕКЛАМА -spot_img
Росица Лаханова
Росица Лахановаhttp://www.newsone.bg
Росица Лаханова е родена в София. Завършва Журналистика и Българска филология със специалност “Езикознание” . Мечтае да се занимава със старобългарски език, но съдбата я изпраща в телевизията. Работи в сферата на електронните медии от 1999. Била е редактор, сценарист и водещ в сутрешен блок, съботно-неделни и нощни блокове в телевизиите НКТ “Евроком”-София, ББТ, “Диема”, “7 дни”, БНТ. От 1.6.2022 е член на екипа на NewsOne LIVE TV. Обича театъра, конния спорт и бързите коли. Любима книга - “Малкият принц”, верую : най-важните неща се виждат със сърцето.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img