fbpx
More

  Главният секретар на МВР: Прокурори пречат на наши операции

  Петър Тодоров е изпратил писмо до Инспектората на ВСС с искане за вземане на отношение по проблема

  25 досъдебни производства срещу престъпни групи и криминални елементи са били забавени или спрени от наблюдаващи прокурори през последните месеци. Това става ясно от писмо на главния секретар на МВР Петър Тодоров до Инспектората към Висшия съдебен съвет. В писмото се посочва, че само за последните три седмици има 5 такива случая.

  “Въпреки създадената организация и съгласувани дати за провеждане на специализирани полицейски операции с цел задържане на лица, документиране и пресичане на престъпна дейност на организирани престъпни групи, реализациите биват отменяни от наблюдаващите прокурори”, пише Тодоров до магистратите.

  Според писмото, главните прокурори посочват мотиви като “висока натовареност на Специализираната прокуратура”, “неконкретизирано устно разпореждане на административния ръководител” и други.

  Тодоров изтъква, че по този начин се стига до “прекомерно забавяне на операции, което става причина за преструктуриране на групите”. Нещо повече – вече има случаи на отказали се от показания свидетели и изтекли срокове за използване на специални разузнавателни средства.

  “Вече е факт и недоволството от страна на пострадали, по чиито сигнали са образувани дела, но приключването им е забавено”, обяснява главният секретар на МВР.