3.12.2022 | събота | 08:21

Главният секретар на МВР: Прокурори пречат на наши операции

Публикувано:

Сподели поста:

25 досъдебни производства срещу престъпни групи и криминални елементи са били забавени или спрени от наблюдаващи прокурори през последните месеци. Това става ясно от писмо на главния секретар на МВР Петър Тодоров до Инспектората към Висшия съдебен съвет. В писмото се посочва, че само за последните три седмици има 5 такива случая.

„Въпреки създадената организация и съгласувани дати за провеждане на специализирани полицейски операции с цел задържане на лица, документиране и пресичане на престъпна дейност на организирани престъпни групи, реализациите биват отменяни от наблюдаващите прокурори“, пише Тодоров до магистратите.

Според писмото, главните прокурори посочват мотиви като „висока натовареност на Специализираната прокуратура“, „неконкретизирано устно разпореждане на административния ръководител“ и други.

Тодоров изтъква, че по този начин се стига до „прекомерно забавяне на операции, което става причина за преструктуриране на групите“. Нещо повече – вече има случаи на отказали се от показания свидетели и изтекли срокове за използване на специални разузнавателни средства.

„Вече е факт и недоволството от страна на пострадали, по чиито сигнали са образувани дела, но приключването им е забавено“, обяснява главният секретар на МВР.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
облачно
5.1 ° C
5.4 °
4.8 °
88 %
2.1kmh
100 %
сб
8 °
нд
7 °
пн
8 °
вт
9 °
ср
11 °

Прочети още

Информация за състоянието на републиканските пътища към 06:30 ч. на 03.12.2022 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -4 °С до +9°С. Времето над страната е облачно. Слаб вятър духа...

Румен Радев: Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм!

Президентът Румен Радев разкритикува думите на премиера на Нидерландия Марк Рюте, който разкритикува България, че всеки може да...

Какво да гледаме в HBO max през декември

Сред акцентите в празничния месец са блокбастърът Морбиус с Джаред Лето и филм-изненада, който ще бъде наличен на 16 декември....

„Брансън“ дебютира днес в HBO max

„Брансън“ - документалната поредица за световноизвестния предприемач дебютира в HBO Max „Винаги съм вярвал, че животът ти не е пропилян,...