fbpx
30.8 C
София
4 юли 2022 | понеделник | 18:54

Главният прокурор сезира Конституционния съд

Нарушен е и принципът на разделение на властите, твърдят от прокуратурата

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

Главният прокурор внесе в Конституционния съд искане за обявяване на противоконституционност на разпоредба от Закона за изменение и допълнение на Закона за защита лица, застрашени във връзка с наказателно производство, съобщават от прокуратурата. Според последните промени в закона се предвижда дълготрайните материални активи, ползвани от Бюрото по защита при главния прокурор, да се предоставят на Министерството на правосъдието. 

В искането до КС се посочва, че атакуваната разпоредба е в противоречие с член от Конституцията и с принципа за разделението на властите. С приемането ѝ се нарушава балансът във взаимоотношенията между висшите държавни органи в страната. 

Редица решения на КС сочат, че само Министерският съвет има оперативни управленски функции по отношение на реда, по който се осъществява разпореждането с държавно имущество. Тези правомощия не могат да бъдат изземвани от законодателната власт, която по Конституция има други функции. 

Народното събрание на практика е задължило МС да отнеме имоти – публична и частна държавна собственост, дадени за безвъзмездно управление на Прокуратурата на Република България и ползвани от Бюрото по защита при главния прокурор, и да ги предостави на Министерство на правосъдието. 

Нарушен е и принципът на разделение на властите, тъй като законодателната власт е иззела и упражнила разпоредителни конституционни правомощия на изпълнителната, твърдят от Прокуратурата. 

Прокуратурата предоставя информация за активите на Бюрото по защита от 2014 г. (при преминаването му от МП към ПРБ) до влизането в сила на промените в закона. През 2014 г., при преминаването на Бюрото от Министерство на правосъдието към ПРБ, то е разполагало със значително по-малко активи, с минимално материално-техническо оборудване, което се оказва амортизирано и морално остаряло. 

През 2014 г. дълготрайните активи са били в размер на 2 059 774 млн. лв., включително 24 леки коли. Задбалансовите активи възлизат на 661 205,76 лв. По предварителни данни дълготрайните активи към 28.09.2021 г. възлизат на 3 039 200,00 лв., в това число – 29 автомобила. Задбалансовите активи са в размер на 980 000 лв. 

За периода 2014-2021 г. е изградена материална база с необходимото мрежово оборудване, което отговаря на изискванията за информационна сигурност.  

В изпълнение на законовите задължения по защита на застрашените лица, е изградено видеонаблюдение, което допълнително гарантира сигурността на защитените лица. Бюрото е в пъти по-добре оборудвано и подсигурено, което ще позволи занапред то да осъществява дейността си в пълна степен, уточняват от прокуратурата. 

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Сергей Тодоров
Сергей Тодоровhttps://www.newsone.bg
Сергей Тодоров е главен редактор на информационния сайт NewsOne.bg. Работил е като репортер в няколко национални телевизии, както и в печатни , и в онлайн издания. Автор е на редица материали и разследвания. Завършил е „Политология“ в УНСС.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here