fbpx
More

  Гласуването на карантинираните ще бъде предизвикателство за ЦИК

  В Комисията още не са обсъждали решението на ВАС за разписките от машините

  Едно от най-големите предизвикателства пред ЦИК за предстоящите избори на 14 ноември ще е осигуряването на достатъчен брой подвижни избирателни секции, които да позволят на всички карантинирани заради Ковид-19 да гласуват. Очаква се броят им да е голям. И в момента карантинираните надхвърлят 100 хил. души, а за всяка секция са необходими трима членове, това стана ясно на брифинг на говорителите на Централната избирателна комисия Росица Матева и Цветозар Томов.

  “Дано да може да покрием всички изисквания на карантинирани и изолирани. За карантинираните е много по-тежка ситуацията в сравнение с изборите през юли”, обясни Томов.

  По повод решението на ВАС, за отмяна на броенето на контролните разписки, Росица Матева съобщи, че в ЦИК не са обсъждали решението на ВАС

  “Днес беше отменено решението на ЦИК за методически указания за изборите в страната за броенето на контролните разписки, но това не означава, че самото решение не е в сила за останалите му части. Методически указания за страната има”, уточни Томов.

  Предстои Комисията реши дали и в каква част от секциите ще има контролно преброяване на разписките от машинния вот.

  “Една добре структурирана представителна извадка на секциите би позволила, без да товарим всички избирателни комисии, да имаме достатъчно гаранции в коректността на работа на устройствата за машинно гласуване”, каза Томов.

  Няма срок, в който ЦИК трябва да реши в колко секции ще бъдат броени контролни разписки от машинния вот.

  “Независимо от различните мнения в ЦИК, никой не е искал да има броене с цел манипулация на вота. Говорителите не сме от хората, които подкрепяме броенето. Нашите опасения са от опашките, спомняте си зала “Арена Армеец” през 2015 г., допълни Томов.

  Подготовката за изборите върви нормално и няма проблем, с който Комисията да не може да се справи, уточниха говорителите на ЦИК.