fbpx
26.8 C
София
19 август 2022 | петък | 15:32

Гласуваме без “Зелен” сертификат на 14 ноември

Поръчани са още машини за гласуване, които ще пристигнат до края на месеца

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

На парламентарните и президентски избори, които ще се проведат на 14 ноември във формат 2 в 1 ще можем да гласуваме без “Зелен” сертификат, съобщиха от ЦИК. Членовете на секционни избирателни комисии също ще бъдат освободени от нужда да вадят специални документи за преболедуване, ваксинация или отрицателен тест за коронавирус. Така противоепидемичните мерки, които бяха разпоредени от здравния министър и влязоха в сила от днес, няма да бъдат валидни за местата, където ще се гласува по време на изборния ден.

От ЦИК съобщиха още, че във вторник е бил сключен договор с фирмата “Сиела Норма” за доставка на още 1 600 устройства за гласуване. Те трябва да пристигнат до 31 октомври. Подписан е договор и за отпечатване на хартиени бюлетини – по 7.3 милиона изборни книжа за всеки от двата вота.

“До момента са подадени малко над 56 000 заявления за гласуване в чужбина”, съобщи Росица Матева, говорител на ЦИК.

На сайта на комисията ще бъде качен симулатор на машинното гласуване, а утре ще се доставят 280 машини с инсталирана “демо версия” за гласуване. Хартиените бюлетини за парламентарния и президентски вот ще се пускат в една и съща кутия, но ще имат някои видими различия, за да могат преброителите да диференциират бюлетините по-лесно.

- РЕКЛАМА -spot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img