fbpx
More

  Гларусите стават столичани 

  Гларусите в София все повече се увеличават, като птиците масово свиват гнезда в центъра на София, в близост до Триъгълника на властта. 

  Присъствието им в столицата е от началото на 90 -те години, но в последните години е по-значително, а през последните 2 години може да се чуе и крясъкът им. Това казва за NewsOne Димитър Градинаров, експерт по опазване на хищните птици в Българското дружество за защита на птиците.  Той добави, че присъствието на гларусите е тенденция, която не се наблюдава само в България, а и на други места в Европа. По думите му причините за трайното настаняване на морските птици в градовете се дължи на факта, че по крайбрежието намаляват подходящите места за гнездене, както и възможностите за намиране на храна. 

  „Причината да ги има в големите градове е, че тук намират две много важни неща. Първо – в централната част на София има подходящи места за гнездене, където никой не ги притеснява. Това са примерно Министерският съвет, „Шератон“, бившият ЦУМ, но не само там, има и на други места в София. Има подходящи места и по някои високи блокове, където не се качват често хора. Това за тях са нещо като естествени скали. Вече е факт, че се виждат и в периферни квартали като „Младост“, „Люлин“, центъра на София, в района на Централна жп гара и в някои от индустриалните зони“, посочи той.  

  По думите му другата причина е, че в град като София има доста неща за ядене, а гларусите са опортюнисти и всеядни животни.  

  „Похапват всякакви хранителни отпадъци и остатъци, които могат да намерят по бунища и на други подходящи места; посещават водоеми, където могат да намерят мъртва риба или изхвърлени от рибарите дребни неща, като костурчета и дребни риби, могат да хапнат остатъци от захранки. Доказано е в София, че могат и да ловуват млади неопитни гълъби, някой път вероятно възрастни гълъби, които не са здрави, както и да хващат малки гълъбчета веднага след излитането им, в някои случай преди още да са напуснали гнездата“, обяснява експертът.  

  Градинаров коментира, че популацията им в града все още е малка, но постепенно се увеличава и според него към момента има десетки двойки, които гнездят в града. Заради все още ограниченото им присъствие тук те са по-предпазливи и внимателни. Това е една и от причините все още да не може да видим гларус, който спокойно да ходи по столичен тротоар – гледка, която в морските градове е типична. Експертът казва, че както на морето, така и в големите градове има опасности за гларусите.  

  „В София много неща могат да се случат на една птица. Има далекопроводи, може да се  сблъска с тях, може да умре от 20 000 киловолтовите стълбове и може да се натрови. В София има случаи на залагане на отровни примамки за кучета и за котки. Доста неща могат да се случат на една птица в големия град, но те като цяло са доста предпазливи и много интелигентни птици – не допускат човек близо до тях и си правят гнездата на непристъпни и трудно достъпни места“, пояснява той и добавя, че също така птиците са обект на преследване, което според него е най-голямата опасност за пернатите.  

  „На много места, особено в големите градове, хората не искат  гларусите да вдигат шум и има случаи, в които има отстрелване или търсене на други начини да се  разправят с тях“, добавя Градинаров.  

  От думите му става ясно, че морските птици живеят целогодишно в столицата и големите градове, но в случай на студена зима и ограничени възможности за намиране на храна могат да се отдалечат на големи разстояния и след преминаване на неблагоприятните климатични условия отново да се завърнат.  

  Този уикенд отбелязваме Европейските дни на птиците 2021. По този повод, за 28-ти пореден път, BirdLife International кани хората от Европа, Близкия изток и Централна Азия да се насладят на чудото на миграцията на птиците. Милиони мигриращи птици ще напуснат Европа в идните седмици, отправяйки се към местата си за зимуване в Африка. По време на миграцията птиците преодоляват хиляди километри и преминават през много опасности, разположени по техните въздушни маршрути. През тази година 37 партньорски организации (вкл. БДЗП) от 37 държави, част от мрежата на BirdLife International в Европа, Близкия изток и Централна Азия, ще организират различни събития – наблюдения на птици, презентации за застрашените видове и тяхната миграция, екскурзии, работилници и др.  

  В София, на 2 октомври, любителите на природата и птиците ще могат да наблюдават различни видове в Южния парк и да научат повече за тях, както и да разберат какво точно виждат през бинокъла си от представител на БДЗП.