fbpx
23.6 C
София
15 август 2022 | понеделник | 22:00

Гешев се оплака на Европа и САЩ от политически натиск срещу прокуратурата

Главният прокурор е изпратил писмо до европейски институции още на 21 декември

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Главният прокурор Иван Гешев е изразил притеснения пред европейски институции, че срещу съдебната система се упражнява недопустим натиск от настоящи и бивши управляващи.

На 21 декември миналата година той е изпратил писмо от 32 страници до редица международни получатели. Сред тях са председателят на Европейския парламент Давид Сасоли, председателят на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен, еврокомисари, председатели на парламентарни групи в ЕП, посолства на съюзнически държави в София, включително и на тези на САЩ, Великобритания, Франция, Германия.

Писмото на Иван Гешев беше разпространено от формацията “Ние идваме” на адвокат Николай Хаджигенов и Арман Бабикян. Те го определят като скандално и смятат, че опозорява България пред европейските институции и чуждите мисии в София.

В писмото Иван Гешев описва опитите да бъде свален от поста като започва с протестите от лятото на 2020 г., на които протестиращи искаха неговата оставка.

Според него протестите са инспирирани и ръководени от “един от най-богатите българи” Васил Божков, който е обвиняем по 19 престъпления и се укрива в Дубай. Това се доказвало от направени записи.

Главният прокурор се оплаква от действията на премиера Кирил Петков, който неколкократно изрази недоволство от начина, по който той си върши работата.

Според Гешев по този начин е нарушен принципа на разделението на властите и се прави опит за оказване на политическо влияние върху независимостта на съдебната власт.

Същото се отнася и за вътрешния министър Бойко Рашков, с когото Гешев е в открита конфронтация, както и за правосъдния министър Надежда Йорданова, която го призова да напусне поста.

В същото време обвинител номер 1 обяснява на европейските институции, че държавното обвинение е постигнало положителни резултати от работата си през последните години.

В това число – запориране на имущество на стойност от около 3 милиарда лева, прогонването на руски шпиони, редуциране на битовата престъпност и телефонните измами, както и разбитата шпионска мрежа в рамките на отбранителното министерство.

- РЕКЛАМА -spot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img