26.11.2022 | събота | 20:11

Гешев от Брюксел: Не съм горд като българин, нуждаем се от по-сериозен мониторинг на върховенството на закона

Публикувано:

Сподели поста:

Да се засилят диалогът с европейските институции и мониторингът върху върховенството на закона у нас. Това е предложил главният прокурор Иван Гешев по време на изслушването си пред европейските депутати в Брюксел.

„Българската прокуратура е притеснена, че в последните месеци се заличава постигнатия напредък след приемането ни в ЕС по линия правата на човека и върховенството на закона. Наблюдават се притеснителни тенденции относно малцинствените групи и хората в неравностойно положение. Не се чувствам горд като българин, но към момента прокуратурата смята, че е важно да има по-сериозен диалог с европейските институции и по-сериозно наблюдение над страната ни“, обясни той. 

Гешев заяви, че между институциите липсва взаимодействие, а опитите за война със съдебната власт са отключили стари проблеми, чиято сметка ще бъде платена от гражданите.

„С бързи крачки вървим към престъпността от 90-те години и гражданите са го усетили. Освен корупцията по високите етажи, се възраждат десетки други проблеми. Телефонни измами, обикновени кражби, организирана престъпност. Това изложих пред депутатите. Частта, която ги интересуваше конкретно, бяха досъдебни производства. По тези въпроси прокуратурата ни коректно е предоставяла писмени отговори. Включително по всички поставени теми“, допълни обвинител номер 1.

Гешев заяви, че прокуратурата е готова да участва в съдебната реформа у нас, но към настоящия момент тя все още не е започнала. Главният прокурор е изразил пред европейските депутати притеснения, че промените в законодателната система ще напомнят на предишни такива опити, които са били използвани за овладяване на институциите, ангажирани с правораздаването у нас.

„Аз съм свидетел на всички реформи. Основното е да завземеш определени позиции и да смениш човек, за да можеш да упражняваш контрол. Подобни реформи никога не са консултирани със специалисти и резултатите винаги са били трагични“, посочи той.

Гешев повтори, че той и съпругата му не разполагат с недекларирани имоти в чужбина и определи думите на вътрешния министър Бойко Рашков като „фалшиви новини“. Пред журналисти той обеща да даде пространни интервюта по такива теми, „ако се докаже, че и една дума на Бойко Рашков е била вярна“.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
облачно
3 ° C
4.8 °
1.8 °
80 %
1.5kmh
96 %
сб
3 °
нд
5 °
пн
4 °
вт
6 °
ср
6 °

Прочети още

Румен Радев: Необходими са решителни действия на световната общност в отговор на растящата продоволствена криза

Президентът Румен Радев участва в международната конференция за хуманитарната програма “Зърно от Украйна Необходими са решителни, колективни усилия на...

Задържаха за 72 часа адвокат за извършена имотна измама

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 45-годишна адвокатка за извършена измама. На 17.11.2022 г. в гр. София, с...

Обвиняемите за подкуп полицейски служители остават в ареста

Днес, 26.11.2022 г., съдът уважи искането на Окръжна прокуратура – Благоевград за вземане на мерки за неотклонение „задържане...

БСП се включи в Общобългарския поход за мир – срещу изпращане на оръжие за Украйна

Социалисти от цялата страна защитиха своята позиция за мирно решаване на конфликта в Украйна Социалисти от цялата страна -...