fbpx
16.7 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 04:25:20
четвъртък | 26.05.2022 | 04:25:20
16.7 C
София

Германското правителство одобри най-голямото увеличение на пенсиите от 30 години насам

В бившите провинции в Западна Германия пенсиите ще се повишат с 5,35% от 1 юли, а в регионите в Източна Германия увеличението ще е 6,12%

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Германското правителство одобри най-голямото увеличение на пенсиите в страната от десетилетия, съобщи ДПА.

В бившите провинции на Западна Германия пенсиите ще се повишат с 5,35 процента от 1 юли, а в провинциите, попадащи в Източна Германия преди 1990 г., увеличението ще е 6,12 процента.

За източните германски региони това ще е най-силният ръст на пенсиите от 1994 г., докато в западните – от 1983 година.

Групите за гражданското участие и профсъюзите обаче не бяха впечатлени от плановете на кабинета на лявоцентристката коалиция и посочиха рекордно високия процент на инфлация в Германия. “Сравнително доброто увеличение на пенсиите тази година е напълно изядено от покачващите се цени”, каза Аня Пиел, член на борда на Германската конфедерация на профсъюзите (DGB).

Икономически експерти прогнозират инфлация от 6,1 процента през настоящата година.

Изготвеният от германския социален министър Хубертус Хайл законопроект предвижда и увеличение на пенсиите за лицата с намалена работоспособност. Около 3 милиона души, разчитащи на този вид пенсия, трябва да получават увеличение в дългосрочен план. От юли 2024 г. те могат да получават добавки към пенсиите си до 7,5 процента.

Хайл също така планира да възстанови т. нар. “фактор на догонване” в германската пенсионна система.

Пенсиите в Германия се коригират всяка година на 1 юли в зависимост от нивото на средните заплати за страната.
Ако заплатите паднат, пенсионната гаранция предотвратява и падането на пенсиите за старост, като в такъв случай няма увеличение на възнаграждението за прослужени години, както беше през 2021 година.

“Факторът на наваксване” трябва да балансира тези периоди на липса на повишения, когато заплатите започнат да се растат отново, което всъщност означава, че тогава увеличенията на пенсиите са по-ниски.

Предишното правителство, водено от консерватори, беше спряло “фактора на догонване”, но сега той се възстановява, допълва БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук