fbpx
More

  Германският канцлер Ангела Меркел продължава прощалната си обиколка със спирка в Анкара

  През годините Берлин беше един от най-ревностните поддръжници за балансирана политика между Европейския съюз и Турция

  Световната обиколка, с която германският канцлер Ангела Меркел слага край на 16-годишното си управление начело на страната, продължава със среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Тази дипломатическа спирка далеч не е случайна. През годините Меркел беше сред влиятелните фигури в рамките на европейската общност, които настояваха за поддържането на добри и балансирани дипломатически отношения с южната ни съседка.

  Подобна нагласа към Турция често пъти беше посрещана с критики, поради теми като демокрацията и човешките права. За последно Меркел бе на посещение в Анкара в началото на 2020г., малко преди избухването на пандемията.

  В ретроспективен план, Берлин неведнъж се е противопоставял на идеи за антитурски европейски политики, включително бе основен противник на Франция в опита й да наложи икономически санкции, заради повишеното напрежение и активност в региона на Източното Средиземноморие.

  И въпреки че много критици твърдят, че Меркел индиректно подкрепя авторитарния подход на управление на Ердоган, мнозина съзират във външнополитическите отношения по оста Анкара-Берлин възможност за контролиране на мигрантския поток от Близкия Изток към Европа.

  Отделно, поведението на Меркел се обяснява и с факта, че в Германия живее най-голямата общност етнически турци на територията на Европейския съюз.

  Смята се, че основни теми в разговорите между Меркел и Ердоган ще бъде ситуацията в Турция, включително турболентните процеси в Либия и Сирия.