4.9 C
София
събота | 04.12.2021 | 13:12:14
4.9 C
София
събота | 04.12.2021 | 13:12:14

Германският канцлер Ангела Меркел продължава прощалната си обиколка със спирка в Анкара

През годините Берлин беше един от най-ревностните поддръжници за балансирана политика между Европейския съюз и Турция

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Световната обиколка, с която германският канцлер Ангела Меркел слага край на 16-годишното си управление начело на страната, продължава със среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Тази дипломатическа спирка далеч не е случайна. През годините Меркел беше сред влиятелните фигури в рамките на европейската общност, които настояваха за поддържането на добри и балансирани дипломатически отношения с южната ни съседка.

Подобна нагласа към Турция често пъти беше посрещана с критики, поради теми като демокрацията и човешките права. За последно Меркел бе на посещение в Анкара в началото на 2020г., малко преди избухването на пандемията.

В ретроспективен план, Берлин неведнъж се е противопоставял на идеи за антитурски европейски политики, включително бе основен противник на Франция в опита й да наложи икономически санкции, заради повишеното напрежение и активност в региона на Източното Средиземноморие.

И въпреки че много критици твърдят, че Меркел индиректно подкрепя авторитарния подход на управление на Ердоган, мнозина съзират във външнополитическите отношения по оста Анкара-Берлин възможност за контролиране на мигрантския поток от Близкия Изток към Европа.

Отделно, поведението на Меркел се обяснява и с факта, че в Германия живее най-голямата общност етнически турци на територията на Европейския съюз.

Смята се, че основни теми в разговорите между Меркел и Ердоган ще бъде ситуацията в Турция, включително турболентните процеси в Либия и Сирия.

- Реклама -spot_imgspot_img
Сергей Тодоровhttps://www.newsone.bg
Сергей Тодоров е главен редактор на информационния сайт NewsOne.bg. Работил е като репортер в няколко национални телевизии, както и в печатни , и в онлайн издания. Автор е на редица материали и разследвания. Завършил е „Политология“ в УНСС.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук