fbpx
5.7 C
София
петък | 20.05.2022 | 06:45:55
петък | 20.05.2022 | 06:45:55
5.7 C
София

Германският министър на правосъдието: Доставянето на тежки оръжия на Украйна не е влизане във войната

Олаф Шолц отказа да се ангажира с изпращането на по-тежки оръжия като танкове, хеликоптери и самолети

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Според германския министър на правосъдието доставката на по-тежко въоръжение за Украйна, като например танкове, няма да представлява влизане във войната срещу Русия, съобщи ДПА.

От началото на конфликта в края на февруари германската политика се занимава с въпроса какво въоръжение да се предостави на Украйна и колко бързо да стане това. Натискът идва директно от Киев, където лидерите настояват Германия да достави повече оръжия, с което Берлин да помогне в борбата с руските войски.

Социалдемократическият канцлер Олаф Шолц отказа да се ангажира с изпращането на по-тежки оръжия като танкове, хеликоптери и самолети, въпреки че призивите в неговата лявоцентристка коалиция за по-сериозна военна подкрепа стават все по-настойчиви.

Министърът на правосъдието Марко Бушман от либералната Свободна демократична партия, най-малкият участник в коалицията, заяви пред вестник “Велт ам зонтаг”, че международното право не категоризира доставките на оръжия като влизане във война.

“Така че, ако Украйна упражни законното си право на самозащита, подкрепата за нея чрез доставка на оръжие не може да доведе до превръщането ни в страна във войната”, каза той в коментара.

Министърът заяви също, че това е не само неговото лично мнение, а мнението на германското правителство.

Бушман заяви, че Германия е сред първите страни, които са започнали систематично да разследват евентуални военни престъпления в Украйна, като в този процес са се включили федералната полиция и главният прокурор.

Разследването обаче няма да засяга руския президент Владимир Путин, каза Бушман. Според международното право действащи държавни глави не може да бъдат разследвани, допълва БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук