fbpx
18.5 C
София
12 август 2022 | петък | 10:43

Германия въвежда такса за всички, които използват газ

Държавата се стреми да помогне на доставчиците на синьо гориво

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Германия е готова да въведе такса на всички потребители на газ от 1 октомври. Държавата се стреми да помогне на доставчиците, които се борят с растящите цени на вноса. Този ход ще облекчи вносителите на суровината.

“Новата такса върху потреблението на газ за всички клиенти в Германия ще струва на домакинствата няколко стотин евро. Очаква се размерът ѝ да бъде между 1,5 и 5 цента за киловатчас. Парите, събрани чрез таксата, ще бъдат на разположение на всички газови компании, които трябва да заменят руския газ. Мярката има за цел да стабилизира пазара на синьо гориво”, коментира германският министър на икономиката Роберт Хабек.

Целта на Закона за таксите, представен по-рано този месец, е да се споделят допълнителните разходи за диверсификация на руските газови доставки между всички потребители и да се предотврати изпадането в несъстоятелност сред търговците.

Така нареченият “нетен механизъм за корекция на цените” ще засегне както домакинствата, така и индустриалните потребители, използващи дългосрочни договори. Той ще бъде валиден до края на септември 2024 година.

- РЕКЛАМА -spot_img
Петър Копринков
Петър Копринковhttp://www.newsone.bg
Петър Копринков е журналист в информационния сайт NewsONE. Той е студент по Журналистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Има опит като стажант в БНР и като автор на материали в спортната секция на bTV.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img