5.12.2022 | понеделник | 02:20

Германия търси 1,2 милиона специалисти от чужбина

Публикувано:

Сподели поста:

Германия изпитва остра нужда от персонал, особено от квалифициран. Недостигащите кадри са 1,2 милиона, от които две трети – квалифицирани, гласят данните на Федералната агенция по труда.

Най-търсени са социалните педагози

Професиите, в които има дефицит на кадри, са 70. А особено голям е недостигът при социалните педагози – 18 300 души. По почти същия начин стоят нещата с болногледачите и тези, които се грижат за възрастните хора. В Германия има нужда и от строителни инженери (15 500 незаети работни места), от водопроводчици (13 200), от шофьори на камиони (6700) и др., пише „Дойче Веле“.

Поради това от индустрията настояват за привличането на повече специалисти от чужбина.

„Имаме нужда от целенасочена миграция на специалисти. На много предприятия вече им се наложи да отказват поръчки поради недостига на квалифицирани служители“, посочва Маркус Йергер от Съюза на малките и средните предприятия. Той допълва, че така се поставя под заплаха конкурентоспособността на малкия и средния бизнес, респективно – на Германия като цяло.

Засегната е информатиката, но и занаятчийството

Същевременно е регистриран голям спад в интереса към професионалното обучение – в началото на тази учебна година са останали почти 60 000 незаети стажантски места.

От недостига на кадри и на желаещи да се обучават млади хора страдат най-вече браншове като математиката, информатиката, естествените науки и техниката, но също така – здравеопазването, социалните грижи и занаятчийството.

Георги Донков
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
София
разкъсана облачност
4.2 ° C
4.6 °
3.8 °
91 %
6.2kmh
40 %
пн
7 °
вт
10 °
ср
10 °
чт
10 °
пт
5 °

Прочети още

Димитър Стоянов: Въоръжението и техниката, които ще изпратим, са в топ три на приоритетите на Украйна

Димитър Стоянов: Въоръжението и техниката, които ще изпратим, са в топ три на приоритетите на Украйна

„Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?“ вече в кината

Прелестната анимация „Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?“ от селекцията на Синелибри 2022 тръгва в регулярно...

Иван Демерджиев: Винаги помнете, че в МВР имате голямо семейство, което държи на вас и ви подкрепя

Ръководството на министерството посрещна на Коледно тържество деца на загинали полицаи и пожарникари. С подкрепата на всички дарители...

Румен Радев и Весела Лечева бяха гости на спектакъла за 80 г. НСА

Президентът Румен Радев и министърът на младежта и спорта Весела Лечева бяха гости на спектакъла „Полет към звездите“...