fbpx
More

  Германия ще наруши собствената си конституция, за да модернизира армията си

  Берлин ще може да изпълни поставената от НАТО цел да отделя 2% от националния БВП годишно за отбрана

  Германското правителство и консервативната опозиция постигнаха снощи споразумение за нарушаване на бюджетните правила в конституцията, за да се отпуснат 100 милиарда евро за модернизиране на армията, предаде Франс прес.

  Компромисът беше постигнат след седмици на трудни преговори между коалиционните партии – социалдемократи, зелени и либерали – и консервативното политическо семейство на бившата канцлерка Ангела Меркел, съобщиха за АФП представители на тези движения. Споразумението ще даде възможност да се изпълни обещанието, дадено от канцлера Олаф Шолц в края на февруари след началото на руската офанзива в Украйна: да се отпусне специален фонд от 100 милиарда евро за превъоръжаване на страната през следващите няколко години и за модернизиране на Бундесвера, чиято бойна техника е остаряла.

  Същевременно Берлин ще може да изпълни поставената от НАТО цел да отделя 2 процента от националния БВП годишно за отбрана. Извънредният фонд ще бъде финансиран чрез допълнителен дълг.

  А за да се постигне това, беше необходимо да се заобиколят правилата, залегнали в националната конституция, известни като “дългова спирачка”, които строго ограничават възможността за бюджетен дефицит. Ето защо правителството се нуждаеше от подкрепата на основната опозиционна сила – консерваторите от Християндемократическия съюз, тъй като за приемането на това изключение е необходимо мнозинство от две трети в парламента, допълва БТА.