fbpx
15.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 08:44:32
петък | 27.05.2022 | 08:44:32
15.8 C
София

Германия се отказва от съпротивата си срещу забраната на вноса на руски петрол

Двама министри от правителството на канцлера Олаф Шолц казаха, че Германия е готова да подкрепи незабавна забрана за вноса на руски петрол

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Двама министри от правителството на канцлера Олаф Шолц казаха, че Германия е готова да подкрепи незабавна забрана за вноса на руски петрол, както и че най-голямата европейска икономика е в състояние да се справи, ако заради това се стигне до повишение на цените и недостиг на доставки, предаде Ройтерс.

Изказванията за това направиха финансовият министър Кристиан Линднер и икономическият Роберт Хабек.

Думите им са поредният знак, че Шолц е сменил предпазливия си подход към Русия и е готов да подкрепи санкции срещу Москва дори и те да имат икономическа цена във вътрешен план, отбелязва Ройтерс.

В Брюксел Хабек, който е представител на Зелените, заяви, че Германия ще подкрепи европейска забрана, независимо дали тя ще влезе в сила незабавно или до края на годината.

“Германия не е срещу забрана за руския петрол. Разбира се, това е тежко за понасяне, но ще бъдем готови за това”, каза Хабек пред репортери преди разговори с европейските си колеги.

Преди Русия да нахлуе в Украйна на 24 февруари, Германия намали дела на руския петрол от 35 на 12 процента.

Берлин работи за намиране на алтернативно решение за доставките на горива. Най-неотложен е въпросът с руския петрол, който идва в рафинерия в град Швет по тръбопровод, експлоатиран от руската държавна газова компания “Роснефт”.

Линднер, който е представител на либералната Свободна демократическа партия, каза пред германска телевизия, че дори и при въвеждане на незабавна забрана за вноса на руски петрол икономиката на страната му пак може да се справи.

“По отношение на въглищата и петрола е възможно да се откажем от руския внос още сега”, каза Линднер пред канала “Вeлт”. “Не е изключено цените на горивата да се повишат.”

По-рано в Берлин Хабек каза, че основното предизвикателство е да бъде намерена алтернатива на петролните доставки в Швет, които захранват източните региони на Германия и района на Берлин.

В тези зони може да се стигне до проблем с доставките в случай на европейско ембарго, ако до края на годината Германия не осигури алтернативен внос на петрол, заяви Хабек.

“Все още нямаме решение за рафинерията в Швет”, каза той. “Не можем да гарантираме непрекъснатост на доставките. Със сигурност ще има повишение на цените и известен недостиг. Но това не означава, че ще изпаднем в петролна криза.”

В края на миналата седмица двама европейски дипломати казаха, че Евросъюзът върви към забрана на руския петрол до края на годината като част от шестия кръг санкции срещу Русия заради инвазията в Украйна.

Хабек заяви, че ако ембаргото бъде наложено след няколко месеца, това ще даде време на Германия да организира танкери, които да доставят нефт до северните ѝ пристанища, който после да потече по тръбопроводите към Швет, допълва БТА.

“Ако имаме на разположение седмиците и месеците, нужни за да се извърши цялата техническа подготовка, това ще ни бъде от помощ”, посочи той. “Ще трябва да намерим кораби, за да превозим петрола от запад на изток, трябва да подготвим пристанищата и тръбопроводите. Затова би било полезно да разполагаме с време, но смятам, че другите страни имат по-големи проблеми от нас.”

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук