fbpx
26.8 C
София
19 август 2022 | петък | 14:10

Германия прави 100 гаубици за Украйна

Това е знак, че войната ще продължи дълго, смятат специалисти

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

100 гаубици за украинската армия да бъдат произведени от фирмата Krauss-Maffei Wegmann, реши германското правителство.

Готовността на Берлин да осигури толкова голямо количество гаубици Panzerhaubitze 2000 е знак за увеличение на военната подкрепа за Украйна. Германия вече е доставила на страната девет такива бойни единици от своите армейски запаси.

Тези съвременни оръжия вече са дали ценен принос в борбата им срещу руската инвазия, твърдят украински военни специалисти.

Обща стойност на гаубиците е 1,7 милиарда евро. Германското министерство на икономиката, е дало необходимото разрешение за стартиране на производство на артилерийските установки на 13 юли, твърди вестник „Шпигел“, цитиран от американското издание „Политико“.

Колко време ще отнеме производството на оръдията не е уточнено, но вероятно ще отнеме месеци, преди първите единици да напуснат завода.

След като бъдат произведени гаубиците, правитеството на Германия ще трябва да разреши те да бъдат изнесени за Украйна. Това  означава, че все още не известно кога точно бойната техника ще стигне до фронтовата линия.

Одобреното производство на артилерийските установки показва, че Берлин очаква войната в Украйна да продължи дълго време, смятат специалистите. В подкрепа на мнението им е и изказването на френския президент Еманюел Макрон, че войната ще продължи дълго, а очертаващата се продоволствена криза – още по-дълго.

- РЕКЛАМА -spot_img
Росица Лаханова
Росица Лахановаhttp://www.newsone.bg
Росица Лаханова е родена в София. Завършва Журналистика и Българска филология със специалност “Езикознание” . Мечтае да се занимава със старобългарски език, но съдбата я изпраща в телевизията. Работи в сферата на електронните медии от 1999. Била е редактор, сценарист и водещ в сутрешен блок, съботно-неделни и нощни блокове в телевизиите НКТ “Евроком”-София, ББТ, “Диема”, “7 дни”, БНТ. От 1.6.2022 е член на екипа на NewsOne LIVE TV. Обича театъра, конния спорт и бързите коли. Любима книга - “Малкият принц”, верую : най-важните неща се виждат със сърцето.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img