fbpx
25.8 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 21:21:56
четвъртък | 26.05.2022 | 21:21:56
25.8 C
София

Германия готви кризисен план за спиране на руския газ

Миналият месец Берлин прие промени в закона, за да може да поеме контрола върху енергийни компании при необходимост

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Германски държавни служители тихомълком подготвят кризисен план за евентуалното рязко спиране на доставките на руски газ, предаде Ройтерс. Планът предвижда ключови компании да бъдат поставени под държавен контрол, съобщават източници, близки до подготовката.

През миналата година руският газ е съставлявал 55 на сто от германския внос и Берлин е под силен натиск да го намали. Германия твърди, че иска да се раздели със зависимостта си от Русия, но посочва, че това едва ли ще стане по-рано от средата на 2024 г.

Не е ясно дали ще се стигне до спиране на руския газ за Германия, но германските представители посочват, че Берлин иска да избегне ескалация на ситуацията, след като вече подкрепи ембаргото върху руските въглища и петрол.

Но заради опасенията, че Москва може да спре газовото кранче, от Берлин се подготвят за подобен сценарий. Макар и общата рамка да е ясна, в момента се разработват детайлите на плана.

Миналият месец Берлин прие промени в закона, за да може да поеме контрола върху енергийни компании при необходимост. На фокус е, например, рафинерията Пе Це Ка (PCK) в Швед, недалеч от границата с Полша, управлявана от “Роснефт”, която продължава да преработва руски петрол и може да попадне под ударите на европейското петролно ембарго.

Не е изключено да се стигне до национализация на енергийни компании, но тази мярка се обмисля добре и се подготвя от гледната точка на енергийната сигурност на Германия, а не като наказание срещу Русия, посочват запознати източници, допълва БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук