5.12.2022 | понеделник | 03:20

ГЕРБ за скандала с ДКК: Пленена държава с калинките на Радев

Публикувано:

Сподели поста:

ГЕРБ определи случващото се в Държавната консолидационна компания като „пленяване на държавата от хора, които нарушават закона“.

На извънреден брифинг в централата на партията представители на бившия мандатоносител заявиха, че издържалата едва месец на поста си Ваня Караганева е извършила редица смущаващи нарушения, които пораждат въпроси.

„Извършвала ли е Караганева действия, изцяло по заповед на Кирил Петков, наясно ли е бил Кирил Петков, че назначава човек, който е настоящ служител в Българската агенция за инвестиции, и съучастник ли е Румен Радев в извършването на скрита приватизация във военнопромишления комплекс?“, попита Мартин Димитров от ГЕРБ, визирайки последните разкрития около дружеството.

Ваня Караганева

През вчерашния ден съветът на директорите освободи втория изпълнителен директор на ДКК Ваня Караганева. Самата компания е предприятие, управлявано от държавата, която е едноличен собственик или акционерен партньор в търговски дружества с важно значение за българската икономика.

Според борда на консолидационната компания – Караганева, която заема поста от съвсем скоро, е извършила груби законови нарушения.

Събранието констатира, че тя е действала на своя глава, без да се съобразява с мнението на борда, и е била назначена в разрез с Търговския закон, защото вече е имала трудови правоотношения с друг работодател.

Според ДКК Караганева е предоставила изключителни права върху продукцията на Вазовските машиностроителни заводи (ВМЗ) на частно юридическо лице, без извършване на необходимото проучване и без да е уведомила Съвета на директорите.

„Калинките на Румен Радев, назначени в нарушение на закона от тогавашния икономически министър, днес кандидат за премиер – Кирил Петков, продават на частна компания бъдещето на целия военнопромишлен комплекс. 4 000 души от ВМЗ ще работят за частна фирма, избрана от г-жа Караганева“, заяви Любомир Талев от ГЕРБ.

Друг озадачаващ пример е решението на Караганева да освободи настоящето адвокатско дружество, което представлява ДКК и да сключи договор с ново на стойност от над 1 200 000 лева, без да се допита до финансовия контрольор на компанията.

„Това ли е така широко прокламираното запушване на дупки, през които изтича държавният бюджет?“, попита Александър Иванов.

Според партията назначаването на Караганева продължава линията на нарушаване на закона, започнато от бившия икономически министър Кирил Петков и неговото противоконституционно поемане на икономическото министерство.

От ГЕРБ допълниха, че очакват отговори на своите въпроси в рамките на деня.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
разкъсана облачност
4.2 ° C
4.6 °
3.8 °
91 %
6.2kmh
40 %
пн
7 °
вт
10 °
ср
10 °
чт
10 °
пт
5 °

Прочети още

Димитър Стоянов: Въоръжението и техниката, които ще изпратим, са в топ три на приоритетите на Украйна

Димитър Стоянов: Въоръжението и техниката, които ще изпратим, са в топ три на приоритетите на Украйна

„Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?“ вече в кината

Прелестната анимация „Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?“ от селекцията на Синелибри 2022 тръгва в регулярно...

Иван Демерджиев: Винаги помнете, че в МВР имате голямо семейство, което държи на вас и ви подкрепя

Ръководството на министерството посрещна на Коледно тържество деца на загинали полицаи и пожарникари. С подкрепата на всички дарители...

Румен Радев и Весела Лечева бяха гости на спектакъла за 80 г. НСА

Президентът Румен Радев и министърът на младежта и спорта Весела Лечева бяха гости на спектакъла „Полет към звездите“...