fbpx
More

  ГЕРБ внася жалба в ЦИК с 4 искания

  От партията настояват IT специалисти да наблюдават процеса във всяка секция

  Политическа партия ГЕРБ ще внесе жалба в Централната избирателна комисия. В нея те ще отправят четири искания, с които да се гарантира честността на вота. Това обяви на брифинг на партията Цветомир Паунов. Той посочи, че настояват всички разписки от машините да се броят на 100%.  

  „ВАС допусна и невъзбрани разписките да не се броят на 100%, просто да не бъдат вписвани в протокол“, поясни той.  

  Паунов каза, че държат разписките, които излизат от машините, да се поставят в две отделни кутии, а не в една, както се планира.

  „Видео наблюдение при отчитането на изборните резултати. Да може да се заснема броенето, вписването на разписките и всичко, което се случва в секцията“, посочи Паунов.

  Той каза, че те искат и осигуряване на наблюдатели, които са IT специалисти във всяка една секция. Те да наблюдават дали машините са сертифицирани, дали се използва утвърденият софтуер, тъй като след изнесените факти за приятелския кръг, разработил софтуера, вече няма доверие, коментира той.

  От своя страна Томислав Дончев поиска да се публикуват имената на всички лица, които са имали достъп до склада с машините и конфигурирали софтуера им.

  „Трябва да се публикуват серийните номера на всички машини, които ще участват в изборния процес, както и на тези, които няма да участват. Трябва да се публикуват транспортните планове, за да знаем коя машина къде пътува“, посочи той.

  Според него само по този начин избирателите ще бъдат сигурни в това, че изборният процес отразява волята на хората, а не нечия друга.

  Дончев призова хората масово да гласуват, въпреки информациите, излезли в последните дни.