fbpx
More

  ГЕРБ след разкритията за “Хемус”: Радев Су потъва, Рашков взима “неразрешени вещества”

  Разкритията за магистралата целят да спасят държавния глава след неуспехите му, заподозряха бившите управляващи

  Да се отвлече вниманието от провалилия се Радев. Така председателят на ГЕРБ Бойко Борисов коментира изнесените разкрития, които служебният кабинет направи по-рано през деня за злоупотреби при строежа на автомагистрала Хемус. Според бившия премиер подобни обвинения са абсолютно неподходящи в ситуация на усложнена обстановка заради пандемията.

  “Моят интерес е хората от Северна България да пътуват по магистрали като хората от Хасково и Димитровград. Опитват се да спасят потъващия Радев Су… Рашков свиква брифинг, защото обича да му свири духов оркестър”, обясни многозначително Борисов.

  В словесната офанзива срещу служебния вътрешен министър се включи и Тома Биков. Парламентарното острие на последния мандатоносител реши да анализира личностното поведение на Бойко Рашков. Според Биков той взимал “неразрешени вещества” и не знаел “къде се намира”.

  “Дали този човек помни, че всичките неща, които каза през последните 6 месеца, са едни и същи?”, попита Биков.

  Освен от изнесената информация сутринта, Борисов е недоволен и от медийното отношение към държавния глава. Според него ГЕРБ си плаща за медийни участия, а президентът получавал свободно ефирно време, заради което няма да му се налага да води предизборна кампания.

  “А, да видим дали и Радев ще го глобят, както мен”, заяви Борисов по повод вчерашното посещение на президента в Медицинския университет в Пловдив, където той беше без маска.

  Бившият първи в държавата не пропусна да мине набързо по дневния ред на конфликтите между партията му и служебния кабинет. Във връзка с подадения сигнал до прокуратурата срещу него за изнасяне на невярна информация за ваксинацията, Борисов обвини Стойчо Кацаров, че носи вина за информационните неясноти, а Томислав Дончев от ГЕРБ показа запис на телефона си, в който Кацаров казва, че вирусът не е толкова опасен.

  “И този вчера ме дал на прокурор, него трябва да арестуват първо, после мен”, заяви Борисов. Той даде тълкувания и на решението на Румен Радев Янаки Стоилов да бъде преместен от служебен правосъден министър в конституционен съдия. Според бившия премиер идеята е да се избегнат “инциденти”, подобно на решението на Конституционния съд за Кирил Петков, според което назначаването му противостои на основния закон.

  От брифинга стана ясно, че Борисов няма да се яви на дебат с бившия служебен финансов министър и съучредител на “Продължаваме промяната” – Асен Василев. Той обаче предложи те да се изправят срещу Томислав Дончев или Делян Добрев.

  “Като видяха, че е сложно, избягваха да правят партия”, коментира Борисов по адрес на Кирил Петков и Асен Василев за решението им да учредят политическа формация.

  По думите му, кукловод на двамата бивши служебни министри е Румен Радев. Борисов обвини държавния глава и за това, че бягал от дебати с Лозан Панов, Волен Сидеров и Анастас Герджиков, тъй като президентските избори в момента били изключително важни.

  Припомняме, че по-рано през деня служебните министри на регионалното развитие и вътрешните работи излязоха с информация за мащабни нарушения при строежа на автомагистрала “Хемус”. Според разкритията, 1 милиард лева са били “подарени” на неоткриваеми фирми, съсипана е била горска местност, десетки документи са с невярно съдържание, има шест незаконни участъка, а част от трасето на пътната инфраструктура минава през свлачищни зони.