fbpx
21.8 C
София
събота | 28.05.2022 | 13:20:07
събота | 28.05.2022 | 13:20:07
21.8 C
София

ГЕРБ-СДС ще подкрепи Каримански напук на “Продължаваме промяната”

Вторият вариант е да провалим процедурата, това ми се струва също абсурдно, коментира Тома Биков от ГЕРБ-СДС

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Само за да се спази балансът и да не се даде възможност на Асен Василев да овладее и тази структура, аз бих подкрепил г-н Каримански, заяви заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Тома Биков при дебатите по избора на управител на Българската народна банка. Той посочи, че парламентарната група на ГЕРБ-СДС категорично не е готова да предостави регулацията на целия финансов поток на човек като Асен Василев. Не можем да направим това, допълни той.

Кандидатите за гуверньор на БНБ бяха двама – Андрей Гюров, издигнат от “Продължаваме Промяната”, и Любомир Каримански, предложен от “Има такъв народ”, но в края на миналата седмица Гюров се оттегли от надпреварата.

Дори Гюров да беше останал като кандидат, при никакви обстоятелства не бихме подкрепили неговата кандидатура, защото е предложение на “Продължаваме Промяната”, заяви Тома Биков от ГЕРБ-СДС и отбеляза, че само преди месец лидерът на ГЕРБ е бил арестуван, по нареждане на Кирил Петков. Вторият вариант е да провалим процедурата, това ми се струва също абсурдно, коментира Биков.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова призова управляващите да се извинят на Гюров, че са позволили колегата им и председател на най-голямата парламентарна група да бъде унижаван. Първо, 20 дни не го номинирахте, второ, през седемте дни на втората процедура “изляхте помия върху неговата кандидатура”, коментира Атанасова. По думите й  коалицията е пред разпад, дори “пред саморазпад”. Не можете да вземете решение за парите за пътища, отбеляза тя и посочи, че снощи в 1:00 часа през нощта премиерът и началникът на кабинета му са заявили, че днес ще внесат отново същото предложение, непознавайки правилника на парламента, че това е невъзможно. Това, което най-много очаквам от вас, е поне да излезете от тази трибуна и да заявите, че всичко това, което през всичките 27 дни изговорихте по най-различни поводи и през най-различни медии е едно-единствено нещо – търговия. Това правихте вие, търгувахте – парите за пътища срещу поста гуверньор на БНБ, заяви Десислава Атанасова. 

Трудна ви е задачата, няма как да обясните защо ще подкрепите кандидата на управляващата коалиция, каза председателят на ПГ на “БСП за България” Георги Свиленски. Той коментира, че ГЕРБ-СДС сега ще гласуват против волята на своя лидер, публично заявена и може би тази нощ променена. Ако подкрепите вие, вашата ПГ, Каримански, трябва да излезете и да кажете на цената на какво го правите, обърна се той към ГЕРБ-СДС. “Джипко Бибитко” не е моя реплика и сега вие ще подкрепите кандидата на парламентарната група, която ви нарече “Джипко Бибитко”, каза Свиленски. 

“Ами подкрепете го, защо оставате опозицията да го решава”, репликира го Александър Ненков (ГЕРБ-СДС).  За търговия или цени, за подкрепа или неподкрепа на едно или друго решение, не можете да говорите Вие, г-н Свиленски и цялата Ви парламентарна група, заяви и Десислава Атанасова и поиска извинение. 

Намеци за сделка с опозицията са долни, позорни, лъжливи, отвратителни, обърна се председателят на ПГ на “Има такъв народ” Тошко Йорданов към Свиленски и призова “да си мерят приказките”. Ще видим как ще гласува опозицията, но както и да гласува, не можем да й каже и копче, защото ние сами се докарахме до това дередже, допълни той. 

Кирил Симеонов (“Има такъв народ”) изрази подкрепата си за Каримански. Бях в 45-то и 46-то Народно събрание и видях каква работа свърши. За мен той е професионалист и човек с главно “ч”, заяви той.

Цончо Ганев (“Възраждане”) коментира, че след като България влезе в еврозоната, позицията на гуверньор на БНБ става излишна, защото ще изпълнява нарежданията на Европейската централна банка. Той отбеляза, че за “Възраждане” е важно какво е отношението на кандидата към влизането в еврозоната и това, че две трети от българския златен резерв се държи в частна банка в Англия. Той посочи, че Каримански има безспорни качества, но не могат да приемат отношението към златото и еврото, допълва БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук