28.11.2022 | понеделник | 16:26

ГЕРБ-СДС излязоха с декларация за металните решетки на парадния вход на Народното събрание

Публикувано:

Сподели поста:

С декларация от името на парламентарната група на ГЕРБ-СДС започна заседанието на парламента. Тя беше заради поставените метални решетки на парадния вход на Народното събрание.

Г-н председател, повече от 24 часа цялото ни общество се вълнува от един въпрос, кой и защо постави решетки на парадния вход на Народното събрание? Задават се и други въпроси: Кой и защо го нареди, кой ще плати монтажа и демонтажа им и санкцията по административния акт, наложена на Народното събрание? Това попита председателят на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова в декларация от името на парламентарната група.

В декларацията се изтъква, че за да се говори за парламентаризъм, отношение има не само буквата на закона, а духът, атмосферата, архитектурата, възприятието и доверието. „През вчерашния ден бе демонстрирано от вас и от ваши колеги непременното зачитане на буквата на закона, не толкова на духа. Съгласно буквата на закона, никой не може да унищожи сграда паметник на културата като монтира някакво съоръжение, наподобяващо килийна конструкция. Затова и резонният въпрос е, кой закон спазихте, г-н председател, при допускането на тази гавра с паметник на културата от национално значение“, заяви Атанасова. Тя припомни някои факти за архитектурата на тази сграда. По думите на Атанасова тя е една от първите, построени след Освобождението през 1884 г. с решение на министър-председателя Петко Каравелов и е символ на независимостта на българската държава. „През този вход, уважаеми господин председател, входът с вашите решетки, е влизал Фердинанд, за да приветства българския народ след обявяването на Независимостта на България“, посочи Атанасова.

В програмата на парламента за днес са предвидени разисквания по питане на народни представители от „Възраждане“ към вицепремиера по ефективно управление Калина Константинова относно състоянието на „Български пощи“ ЕАД.

След това на въпроси на депутати в рамките на парламентарния контрол ще отговарят вицепремиерът Калина Константинова и министрите Георги Гьоков, Асена Сербезова, Иван Иванов, Борислав Сандов, Николай Събев, Даниел Лорер, Божидар Божанов, Александър Николов, Христо Проданов и Теодора Генчовска, допълва БТА.

Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
София
облачно
4.1 ° C
4.6 °
3.7 °
74 %
2.6kmh
100 %
пн
4 °
вт
4 °
ср
4 °
чт
4 °
пт
8 °

Прочети още

Началото на 20-ото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа“

На 29 ноември, вторник, от 12.00 часа във Велико Търново президентът Румен Радев ще обяви началото на 20-ото...

Софийска градска прокуратура се самосезира във връзка с манипулиране на машинния вот

Днес, 28.11.2022 г., Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира по повод публикации в медиите, съдържащи твърдения, че машинният...

Мъж е задържан за опит за убийство, което останало недовършено

Мъж е задържан за опит за убийство, което останало недовършено

СОС трябва да определи сроковете за възстановяване на Мемориала на Първи и Шести пехотни полкове

След дълги години отлагане и прехвърляне на отговорността между институциите общинските съветници на ВМРО в Столична община предприеха...