fbpx
More

  ГЕРБ-СДС излязоха с декларация за металните решетки на парадния вход на Народното събрание

  В програмата на парламента е предвидено питане към вицепремиера по ефективно управление Калина Константинова за състоянието на "Български пощи“

  С декларация от името на парламентарната група на ГЕРБ-СДС започна заседанието на парламента. Тя беше заради поставените метални решетки на парадния вход на Народното събрание.

  Г-н председател, повече от 24 часа цялото ни общество се вълнува от един въпрос, кой и защо постави решетки на парадния вход на Народното събрание? Задават се и други въпроси: Кой и защо го нареди, кой ще плати монтажа и демонтажа им и санкцията по административния акт, наложена на Народното събрание? Това попита председателят на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова в декларация от името на парламентарната група.

  В декларацията се изтъква, че за да се говори за парламентаризъм, отношение има не само буквата на закона, а духът, атмосферата, архитектурата, възприятието и доверието. “През вчерашния ден бе демонстрирано от вас и от ваши колеги непременното зачитане на буквата на закона, не толкова на духа. Съгласно буквата на закона, никой не може да унищожи сграда паметник на културата като монтира някакво съоръжение, наподобяващо килийна конструкция. Затова и резонният въпрос е, кой закон спазихте, г-н председател, при допускането на тази гавра с паметник на културата от национално значение”, заяви Атанасова. Тя припомни някои факти за архитектурата на тази сграда. По думите на Атанасова тя е една от първите, построени след Освобождението през 1884 г. с решение на министър-председателя Петко Каравелов и е символ на независимостта на българската държава. “През този вход, уважаеми господин председател, входът с вашите решетки, е влизал Фердинанд, за да приветства българския народ след обявяването на Независимостта на България”, посочи Атанасова.

  В програмата на парламента за днес са предвидени разисквания по питане на народни представители от “Възраждане” към вицепремиера по ефективно управление Калина Константинова относно състоянието на “Български пощи“ ЕАД.

  След това на въпроси на депутати в рамките на парламентарния контрол ще отговарят вицепремиерът Калина Константинова и министрите Георги Гьоков, Асена Сербезова, Иван Иванов, Борислав Сандов, Николай Събев, Даниел Лорер, Божидар Божанов, Александър Николов, Христо Проданов и Теодора Генчовска, допълва БТА.