fbpx
14.9 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 05:36:51
четвъртък | 26.05.2022 | 05:36:51
14.9 C
София

Бойко Борисов настоя незабавно да бъде отменен мораториумът върху цената на тока

Бившият премиер посочи, че ако подаването на газ бъде спряно, страната ни разполага с количества за 5 месеца напред

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Веднага да отменят мораториума върху цените на тока. За това настоя на брифинг в централата на ГЕРБ лидерът на партията Бойко Борисов.

“Той изкривява пазара, само на ЕРП-тата трябва да платим милиард. Планът за възстановяване върви назад, а не напред. Завиждам на Пленкович, завиждам на Мицотакис, защото те взеха аванс, а ние изпуснахме сроковете. Какви мерки взеха правителствата на Радев”, попита Борисов.

Преди тази тема беше обсъден и казусът с високите цени на газа.

“Всичко, което е зависело от нас, е направено. Работили сме само в интерес на българските хора и бизнес”, обясни бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обясни, че е трябвало при управлението си да се махнат 3 посреднически фирми, които в продължение на години са отклонявали милиони от газа към България.

„След като България единствена защити Украйна и спря изпълнението на Южен поток, беше изхвърлена от газоразпределението и беше превърната в клиент. Още помня на Путин и Лавров изказванията, че заради това си съдействие България губи всичко“, припомни Борисов.

Той добави, че все пак е успял да убеди ЕК и е било взето решение за създаването на газов хъб “Балкан”.

„В момента тръбите са пълни и южната дивизия работи на пълни обороти, а България печели стотици милиони, държавни тръби на 100%. Още повече, че така никой не може да остави София на студено, както когато бях кмет”, коментира Борисов.

Бившият премиер уточни, че в момента в тръбата има 1 млрд. кубика.

„Сега да я спрат имаме за 5 месеца газ. На цена, която на четвъртата година се изплаща. Седемдесет години напред българите само ще печелят стотици милиони всяка година”, обяви още Борисов.

За покачването цените на тока Делян Добрев пък показа графика, според която от май и юни, когато бе сформирано служебното правителство, цените започват тенденциозно да се покачват, за да достигнат 450 лв. “Това е 4 пъти повече, спрямо прогнозната цена на регулатора. Цени за първото тримесечие за следваща година са около 700 лв.”, каза още Добрев.

Лидерът на ГЕРБ коментира и решението на държавното обвинение да не образува досъдебно производство за всяване на паника по отношение на ваксините, когато е казал, че се удължават сроковете им. Според него това е логично решение и той припомни позицията си, че служебният кабинет не се е справил с нищо по време на кризата, довели са до спад при ваксинацията, създали са хаос по отношение на ваксината на децата между 5 и 11 години.

- Реклама -spot_imgspot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук