fbpx
20.2 C
София
19 август 2022 | петък | 04:40

ГЕРБ предлага правителството да предостави военнотехническа помощ на Украйна

За това настоя в декларация от името на ПГ ГЕРБ – СДС народният представител Даниел Митов

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Парламентарната група ГЕРБ – СДС предлага правителството да се включи в общите усилия и да предостави военнотехническа помощ на Украйна. За това настоя в декларация от името на ПГ ГЕРБ – СДС народният представител Даниел Митов, предаде БТА.

Той заяви, че предложението е част от проект на решение, което от ПГ ГЕРБ-СДС предлагат на вниманието на Народното събрание.

„Предлагам ви да подкрепите този проект на решение, защото срамът ще е за вас. Последиците от бездействието ви ще тежат на бъдещите поколения“, настоя Митов.

В началото на декларацията се посочва, че на 24 февруари Руската федерация е нападнала суверенната и демократична Украйна, с което е започнала непровокирана война на територията на суверенна Европа.

„Отбранявайки собствената си територия и независимост, Украйна защитава не само себе си, но и свободата и демокрацията на всички нас“, се посочва в текста. В него се изтъква, че правото на самозащита е фундамент на международното право. „Подпомагането на жертвата по никакъв начин не означава въвличане в конфликта и неговата ескалация“, посочи Митов, след което попита реторично – ако видите някой човек на улицата да бъде грабен и насилван, какво ще направите? Няма да помогнете, за да не ескалира конфликтът, и ще подминете, обръщайки глава на другата страна? Това прави българското правителство в момента, посочи депутатът.

В текста се отчита, че сега 28 от 30 държави в НАТО, без България и Унгария, подпомагат с военнотехническа помощ Украйна.

„Нито една от тези страни не е станала част от конфликта и не е въвлечена във военни действия“, каза Митов, след което даде за пример Република Турция, постоянно снабдявала Украйна с военна помощ.

„За съжаление българското правителство се е снишило, дори търси индулгенция в парламента, без значение, че останалите правителства предоставят военна и техническа помощ, без решение на парламента“, добави Митов. Сега предлагаме проект на решение на Народното събрание, с което да дадем мандат на правителството да предостави военна и техническа помощ на Украйна, каза той.

„Не приемаме твърдението на премиера, че няма с какво да подпомогнем Украйна“, добави Митов.

По думите му България може да предостави редица въоръжения – като преносими зенитно-ракетни комплекси, противотанкови гранатомети, миномети, автомати и достатъчно количество боеприпаси. Това са средства, от които българската армия има в излишък и няма да се отрази на бойните ни способности, уточни депутатът.

Време е да подплатим декларациите си с истински действия и да подпомогнем Украйна в усилията й да се защити. Тя защитава и всички нас, апелират в декларацията от ГЕРБ-СДС.

- РЕКЛАМА -spot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img