fbpx
18.2 C
София
сряда | 25.05.2022 | 01:40:55
сряда | 25.05.2022 | 01:40:55
18.2 C
София

Георги Свиленски: Кандидатурите на Гюров и Каримански са партийно оцветени и затова не получиха подкрепа

По думите му тази кандидатура трябва да е единна, да не е партийна, да е експерт, признат от максимално много специалисти

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Кандидатурите на Андрей Гюров и Любомир Каримански са експертни, но и двама са партийно оцветени и затова не получиха подкрепата на четирите коалиционни партии. Това каза Георги Свиленски, председател на парламентарната група на „БСП за България“ за Българското национално радио.

В отговор на въпрос дали ще предложат своя номинация за управител на Българската народна банка Свиленски каза, че няма да повтарят грешките на коалиционните партньори досега. По думите му тази кандидатура трябва да е единна, да не е партийна, да е експерт, признат от максимално много експерти и специалисти. Това е важно, с оглед бъдещето присъединяване на България към Еврозоната, допълни Свиленски.

В отговор на въпрос дали ще има предсрочни избори Свиленски посочи, че ако правителството успее да овладее ценовата и енергийната криза, няма причина да се пристъпва към друг формат на правителство или към предсрочни избори. На този етап не мисля, че е реалистично и полезно за обществото да отиваме още веднъж на избори, допълни той.

Има две теми, по които БСП е последователна и няма да отстъпи от тях – за присъединяването на Република Северна Македония към Европейския съюз и за изпращането на военна помощ на Украйна, каза още Свиленски. По думите му има две предложения в момента, направени от ГЕРБ-СДС и от „Демократична България“, свързани с Украйна.

Нека да видим какъв проект на решение ще предложат, какво ще приеме българският парламент и след това – какво ще реши правителството. Всеки износ на оръжие трябва да мине с подписа на министъра на икономиката, като в случая това е председателят на нашата партия Корнелия Нинова, която ясно и категорично заяви, че няма да подпише такова споразумение, докато тя е министър. Ако всичко това се случи, вероятно ще трябва да бъде търсен друг министър на икономиката и съответно – друг партньор в коалицията, допълни Свиленски, цитиран от БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук