fbpx
More

  Георги Свиленски: Антикризисните мерки подпомагат всички български граждани

  Той смята, че държавата полага необходимите усилия за устройване на украинските бежанци

  Антикризисните мерки касаят и подпомагат всички български граждани, засегнати от кризата. Това са пенсионерите, учениците, младите семейства, бизнесът. Това заяви в “Още от деня” председателят на ПГ на “БСП за България” Георги Свиленски.

  80% от над 200 лв. мегаватчас ще бъде върната, ще бъде компенсирана. Парното, топлата вода, електрическата енергия, облекчения в акциза и намаление на ДДС… Кой не плаща ток и не потребява гориво, че няма да усети тези мерки на правителството, коментира Георги Свиленски.

  Той посочи, че на коалиционния съвет е взето решение в понеделник бюджетът ще бъде внесен в парламента.

  В рамките на три седмици – до 25 юни ще бъде приет на второ четене в пленарна зала, за да може от 1 юли българските пенсионери да получат новия размер на пенсиите си.

  Обясни, че на този етап минималната работна заплата остава 710 лв.

  Свиленски обърна внимание и на темата с украинските бежанци.

  “Факт е, че сме в кризисна ситуация. Факт е, че имаме критични проблеми за решаване, но смятам, че държавата полага необходимите усилия за устройването на украинските бежанци.”

  Той отбеляза, че това най-често са жени, майки. Посочи, че за да се интегрират у нас, добре е да успеят да си намерят работа, но тогава изниква въпросът с недостига на места в детските градини.

  Решението да бъде изготвена управленска програма, Свиленски коментира, като подчерта, че законодателната програма на правителството стъпва на основата на коалиционното споразумение и почти всички министерства са изготвили управленските си програми. Трябва да не забравяме, че това правителство управлява в ситуация на ковид криза, в ситуация на инфлация и в ситуация на война.

  “Ние сме на шестия месец на управлението си – с всичките тези кризи, с две актуализации на бюджета. На прага сме на трета актуализация”, отбеляза той.