fbpx
More

  Георги Гьоков: Всеки пенсионер ще получи минимум 10% увеличение на пенсията от 1 юли

  Той уточни, че получените по-назад във времето пенсии ще бъдат увеличени с по-голям процент и ще се доближат до тези, които се отпускат в момента

  Всеки пенсионер ще получи минимум 10 процента увеличение на пенсията от 1 юли. Това заяви за БНР министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.

  Той уточни, че получените по-назад във времето пенсии ще бъдат увеличени с по-голям процент и ще се доближат до тези, които се отпускат в момента. 

  Министър Гьоков коментира още, че инфлацията е безпрецедентна, но тя е в цяла Европа, не само у нас. 

  “Ако намалим пенсиите и заплатите, ще преборим инфлацията много бързо, но това ли очакват хората от едно правителство, загрижено за българите? Нещата не са така прости, за да кажем, че няма да даваме пари на хората и ще преборим инфлацията. Въпросът е да преведем българите и бизнеса, особено тези, които са най-много засегнати от инфлацията, през този период по най-добрия начин, с най-малко да бъдат засегнати”, посочи Гьоков.

  По думите му, увеличаването на доходите е колкото работа на държавата, толкова и на всеки човек, който трябва да има лична отговорност за повишаване на своята квалификация и инвестиционната култура, допълва БТА.

  Според министър Гьоков  възможностите на бюджета ще позволят да продължи подкрепата за бизнеса заради високите цени на електроенергията. 

  Той прогнозира пълен мандат на управляващата четворна коалиция. Спазваме ли коалиционното споразумение, тази коалиция ще има много дълъг живот, посочи той.