fbpx
18.2 C
София
сряда | 25.05.2022 | 01:02:42
сряда | 25.05.2022 | 01:02:42
18.2 C
София

Георги Гьоков: След 1 юли плащанията към пенсионерите няма да бъдат по-ниски от настоящите

„При покачване на цени и инфлация не е нормално хората да загубят част от това, което получават", каза социалният министър

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

„Работна група, в която участват представители на Министерството на труда и социалната политика, Министерството на финансите и на Националния осигурителен институт, прави изчисления за варианти за осъвременяване на пенсиите от 1 юли 2022 г. Разглеждат се различни възможности, като целта е да се намери такова решение, че след 1 юли общите плащания към всички пенсионери да не намаляват, след отпадането на т.нар. ковид добавки, а дори и да станат по-високи.“ Това заяви министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков по време на заседанието на парламентарната социална комисия.

„При покачване на цени и инфлация не е нормално хората да загубят част от това, което получават. Ще се стремим това да се реализира, дано и бюджетът да го разреши, защото първоначално имах много сериозен оптимизъм увеличението да се случи, с бежанската криза вече не съм толкова уверен, но ще настоявам за това“, заяви Гьоков.

Единият от вариантите е да има преизчисляване на пенсиите чрез увеличаване на тежестта на година осигурителен стаж, като идеята е да стигне 1.5.  Вторият е чрез преизчисляване с по-нов среден осигурителен доход, както и комбинация между увеличаване на тежестта и преизчисляване с по-актуален осигурителен доход.

„Вариант е да се увеличат всички пенсии с един и същи процент, както и да продължим да даваме добавки към преизчислените пенсии“, каза Георги Гьоков.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук