fbpx
26.8 C
София
събота | 21.05.2022 | 16:17:10
събота | 21.05.2022 | 16:17:10
26.8 C
София

Георги Гьоков: Регистрираната безработица в страната продължава да намалява

Министърът запозна мисията на МВФ в България с приоритетите на социалната политика

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков представи приоритетите в държавната политика в сферата на пазара на труда, социалното подпомагане, пенсионната система, повишаването на доходите и резултатите от тяхното изпълнение пред ръководителя на мисията за Международния валутен фонд (МВФ) в България Жан-Франсоа Дофен и неговия екип. Това съобщиха от пресцентъра на ресорното министерство.

Основна тема в разговора бяха и мерките в подкрепа на бежанците от Украйна. 

„Регистрираната безработица в страната продължава да намалява. През февруари нейното равнище е 4,9% – с 2 процентни пункта по-малко в сравнение с миналата година. Броят на безработните се е понижил до 159 906 – с 65 375 по-малко на годишна база“, каза министър Гьоков.

Той отбеляза, че при изпълнението на Националния план за действие по заетостта се предвижда да се осигури заетост за 22 223 безработни.

„В Програма „Развитие на човешките ресурси“ (2021-2027 г. ) са планирани 700 млн. лв. за мерки за повишаване на квалификацията, знанията, уменията и компетенциите на работната сила в България, от които 396 млн. лв. са за повишаване на дигиталните умения с цел по-добра реализация на пазара на труда“, каза министър Гьоков.       

Той подчерта, че за подкрепата на семействата с деца и семействата, които полагат грижи за деца в риск ежегодно се предоставят значителни средства от държавния бюджет. За 2022 г. те са в размер на 665 528 000 лв.

„Разширяването на съществуващата мрежа от подкрепящи социални услуги в общността и развитието на интегрирани услуги също е сред водещите приоритети на социалната политика“, посочи министър Гьоков.

Той запозна представителите на МВФ и с мерките за подкрепа на бягащите от войната украински граждани, които са влезли и останали в България. Подготвя се нова процедура „Солидарност“, по която те ще бъдат подкрепени с мерки улесняване на достъп до пазара на труда у нас. Дирекциите „Социално подпомагане“ в страната са отпуснали еднократна помощ от 375 лв. на 2151 украински граждани, които ще им бъдат изплатени на 15 април.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук