7.12.2022 | сряда | 14:23

Георги Гьоков пред КНСБ: За БСП абсолютен приоритет е овладяването на инфлацията и увеличаването на доходите

Публикувано:

Сподели поста:

„За нас винаги социалната политика е била приоритет и това го доказахме през последните 7 месеца. Изпълнени сме с решимост да продължим това, което започнахме в коалиционния кабинет.” Това заяви Георги Гьоков, водач на листата на „БСП за България” за 27 МИР – Стара Загора, на среща между БСП и КНСБ.

Левицата бе представена още от Георги Свиленски, водач в 24 МИР – София, Христо Проданов, водач в 23 МИР- София, Иван Кръстев и Иван Айолов, кандидати за народни представители от Стара Загора.

В началото на срещата президентът на КНСБ Пламен Димитров запозна присъстващите с Меморандума за социално-икономическо развитие на България 2022-2026 г. на най-голяма българска синдикална организация. Георги Гьоков отбеляза, че вижда огромно съвпадение в целите, отразени в меморандума и тези на БСП.

На продължилата повече от 2 часа среща кандидатите за народни представители от коалиция „БСП за България” отговориха на множеството зададени въпроси от страна на синдикатите. Бяха обсъдени теми в сферите на труда и социалната политика, образованието, здравеопазването, транспорта и енергетиката.

„Абсолютен приоритет трябва да е овладяването на инфлацията и увеличаването на доходите”, подчерта Гьоков. Той представи приоритетите на левицата за първите 100 дни управление, сред които:

1. Налагане на таван на цените.
2. Изземане на свръхпечалбите на енергийните дружества, които да се преразпределят справедливо на домакинства и фирми.
3. Връщането на училища, болници, общини на регулирания пазар на енергия.
4. Продължаване на подкрепата за бизнеса за цената на тока.
5. Увеличаване на минималната работна заплата на половина от средната.
6. Въвеждане на необлагаем минимум, който да е поне на прага на бедността.
7. Въвеждане на безплатни лекарства за деца до 14-годишна възраст.
8. Освобождаване на младите хора до 26 години от плащане на данък върху дохода.
9. Приемане на определението за енергийно и водно бедни и да отпускане на целева подкрепа за нуждаещите се.
10. Справедливо преизчисляване на пенсиите и да увеличаване на вдовишката добавка.

В хода на дискусията председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева изказа благодарност за доброто социално партниране през последните няколко месеца, особено във връзка с изменението на учителския пенсионен фонд.

„В сложния коалиционен кабинет вие успяхте да покажете, че сте партията, която не само на приказки, но и на дела може да направи добри неща за хората – и за пенсионерите, и за работещите. Като представител на индустрията, ние сме доволни от срещите с г-жа Нинова в Министерството на икономиката и индустрията. Видяхме реална активна дейност по отношение на подкрепа на индустрията”, обърна се към представителите на БСП Васил Яначков, председател на Синдикална федерация „Металици” в КНСБ.

ИА newsONE
ИА newsONEhttps://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
разкъсана облачност
8.8 ° C
11.1 °
7.8 °
75 %
1kmh
40 %
ср
9 °
чт
10 °
пт
11 °
сб
14 °
нд
11 °

Прочети още

Николай Шушков е назначен за заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството

Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев за заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството е назначен Николай Шушков. До...

„МФГ Инвест“ ЕАД предизвика интерес за над 4 млн. лв. на борсата

Инвестиционната компания „МФГ Инвест“ ЕАД проведе успешен аукцион за първично публично предлагане на сегмента BEAM на Българска фондова...

Ръководството на ММС представи новата програма за олимпийска подготовка

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева, заместник-министър Петър Георгиев и съветникът в политическия кабинет Георги Александров представиха...

Иван Ченчев: Правителството на Радев започна орязване на социални придобивки

Президентът изтегли специалните сили от границата “Ние от БСП казваме, че е цинично онова, което се случи по отношение...