fbpx
26.8 C
София
събота | 21.05.2022 | 14:38:35
събота | 21.05.2022 | 14:38:35
26.8 C
София

Георги Гьоков: Обсъждаме десетина варианта за преизчисление на пенсиите

Ще дадем своите предложения, а окончателното решение с колко точно ще се увеличат от 1 юли ще бъде взето от Народното събрание, уточни той

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Вариантите за преизчисление на пенсиите, които обсъждаме, са десетина. Към момента сме се спрели на предложението да ги индексираме по швейцарското правило, но с увеличен процент от около 10%, както и да добавим инфлационна добавка, която да подпомага пенсионерите. Това каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков в предаването „България сутрин“ по България Он Еър.

Ще дадем своите предложения, а окончателното решение с колко точно ще се увеличат пенсиите от 1 юли ще бъде взето от Народното събрание, уточни той.

Министър Гьоков изрази желанието си от 1 октомври да има ново повишение на пенсиите чрез преизчисление със средния осигурителен доход за 2021 г., за да се неутрализира разликата между старите и новите пенсии.

Министърът коментира темата за тавана на пенсиите, като изрази мнение, че той трябва да бъде драстично увеличен до 3000 или 3400 лв. Той подчерта и необходимостта от повишаване на минималната работна заплата от 1 юли.

Министър Георги Гьоков посочи, че е важно да се направи реформа в ТЕЛК, която да доведе и до реформиране на системата за социалното подпомагане, за да може средствата да бъдат разпределяни по-справедливо към нуждаещите се. Относно инцидента в дом „Свети Георги“ във Варна министър Гьоков припомни, че доставчикът на услугата е санкциониран многократно само за последните няколко месеца.

„Агенцията за качество на социалните услуги е свършила добре своята работа, уведомили сме и всички компетентни органи. Ще организираме срещи по темата както с кметовете на общини, така и с представители на прокуратурата“, каза той.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук