fbpx
18.5 C
София
12 август 2022 | петък | 11:50

Георги Гьоков: Минималната заплата ще се определя по автоматичен механизъм

Минималната работна заплата трябва да се определя адекватно и справедливо, заяви той

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Минималната заплата ще се определя по автоматичен механизъм, който предвижда тя да е равна на 50% от средната и на 60% от минималната работна заплата. Това заяви министърът на труда и социалната политика в оставка Георги Гьоков по време на среща със социалните партньори. На нея бяха дискутирани вариантите за определянето на различни механизми за съставянето на минималната заплата.

От началото на 2022 година Министерството на труда и социалната политика работи по няколко варианта за създаване на прозрачен автоматичен механизъм за определяне на минималната работна заплата в страната. Той трябва да бъде базиран на проекта на Европейската директива, допълни той.

Гьоков припомни, че от 2010 година насам е имало редица разговори по темата, водени от различни правителства, като между социалните партньори съществува консенсус за определяне на подобен механизъм. Европейската комисия също работи усилено по разработването на проект на Директива за определяне на адекватни минимални работни заплати в Европейския съюз, като работата е на финалната права.

“Държавите-членки, в които има законоустановени минимални работни заплати, следва да регламентират национални критерии, които да включват най-малко покупателната способност на минималните работни заплати, общото равнище на брутните работни заплати и тяхното разпределение, темпът им на растеж и развитието на производителността на труда”, поясни министърът в оставка.

По неговите думи прозрачен и автоматичен механизъм за определяне на МРЗ е необходим, за да има предвидимост и за работодателите и за синдикатите.

“Обществото трябва да остане с усещането, че минималната работна заплата се определя адекватно и справедливо”, уточни той.

Министърът допълни, че в Коалиционното споразумение за съвместно управление на Република България за периода 2021-2025 г. е заложено именно разработването и приемането на механизъм за определяне на МРЗ, като това по думите му ще създаде предпоставки за намаляване на неравенствата и бедността сред работещите.

Предстои работодатели и синдикати да представят в МТСП становищата си по предложените варианти за обобщение. След анализ от експертите на министерството, страните ще се съберат да обсъждат отново темата.

- РЕКЛАМА -spot_img
Петър Копринков
Петър Копринковhttp://www.newsone.bg
Петър Копринков е журналист в информационния сайт NewsONE. Той е студент по Журналистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Има опит като стажант в БНР и като автор на материали в спортната секция на bTV.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img