fbpx
21.1 C
София
събота | 28.05.2022 | 01:59:19
събота | 28.05.2022 | 01:59:19
21.1 C
София

Георги Гьоков: Минималната пенсия за трудова дейност и пълен осигурителен стаж не трябва да е по-ниска от 413 лева

МТСП разработва варианти за увеличаването на всички пенсии от 1 юли, които да доведат до по-висок ръст от заложените в бюджета 6,1 на сто

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Минималната пенсия за трудова дейност и пълен осигурителен стаж не трябва да бъде по-ниска от 413 лв. Това каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков за Нова телевизия, цитиран от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика. 

Министър Гьоков обясни, че МТСП разработва варианти за увеличаването на всички пенсии от 1 юли, които да доведат до по-висок ръст от заложените в бюджета 6,1 на сто. Възможни варианти са преизчисляването на пенсиите с по-висока тежест на всяка година осигурителен стаж или с по-съвремен осигурителен доход. Друга възможност е във формулата за увеличението да се даде по-голяма тежест на инфлацията, обясни Георги Гьоков. „При всички положения ще има увеличение на пенсиите, и то ще бъде най-голямото съобразно възможностите на бюджета“, каза министърът на труда и социалната политика. Той добави, че всичките над два милиона пенсионери ще получат добавки от 70 лв. за Великден, които ще започнат да се изплащат от 15 април.

Министър Гьоков подчерта, че за подкрепа на доходите на хората в най-уязвимо положение предстоят промени в социалното подпомагане. В средносрочен план те ще доведат до увеличаване на социалните помощи и на броя на семействата, които ги получават. Той припомни, че през изминалия отоплителен сезон на около 290 000 домакинства са изплатени енергийни помощи.

Министърът на труда и социалната политика заяви, че след разговори със социалните партньори в Националния съвет за тристранно сътрудничество, с актуализацията на бюджета би могло да има увеличение и на минималната заплата. „В коалиционното споразумение сме записали, че трябва да се изготви механизъм за определянето на нейния размер, който трябва да бъде 50 на сто от средната заплата в страната за предходната година. Точният размер ще се уточни след разговор с работодателите и синдикатите“, каза министър Гьоков.

Той добави, че Министерството на труда и социалната политика разработва пакет „Солидарност“ за подкрепа на бягащите от войната украински граждани. В него са предвидени мерки за подкрепа за започване на работа, както и предоставяне на ваучери от 100 лв. за храни и стоки от първа необходимост, допълва БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук