fbpx
23 C
София
20 август 2022 | събота | 01:02

Георги Гьоков: Ковид добавката към пенсиите ще е до края на юни

От 1 юли пенсиите ще се увеличат с 6,1% по "швейцарското правило"

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Ковид добавката към пенсиите ще е до края на юни. Това заяви министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков. Той уточни, че ако няма решение за пенсионната система до 1 юли, от тази дата ще има намаляване на плащанията на пенсионерите.

Министърът добави още, че до юли ковид добавката ще продължи да се получава заедно с пенсиите. Документално обаче двете плащания ще бъдат разграничени.

“Когато човек си получава пенсията в пощата, например, да може види колко е пенсията и колко е надбавката”, поясни той и анонсира, че се обсъжда също така ковид добавката да бъде изкарана от пенсионната система.

“Пенсиите ще се увеличат с 6.1%. “по швейцарското правило”, обяви министърът, но предупреди, че този процент е по предварителни разчети и ако управляващата коалиция не договори нищо друго дотогава.

“Това означава, че средно пенсиите ще се вдигнат с нови близо 35 лв. Средно с 61,25 лв. са се вдигнали пенсиите от 25 декември след преизчислението им с новата тежест на стажа”, каза още Гьоков от трибуната в парламента.

Социалният министър призна, че през януари 1,068 млн. от пенсионерите са получили по-малко пари, отколкото през декември.  Причината за това е в Ковид бонуса от 120 лв., който от началото на тази година е намален на 60 лв.

“Няма пенсионер в България, който да е получил по-ниска пенсия през януари, отколкото през декември. По-ниският размер е при тези, които не са свързани с трудова дейност”, твърди Гьоков.

За намалението на общия доход министърът обвини 46-ото народно събрание, което е приело 120 лв. бонус, защото били надделели политическите, а не експертните мнения, без да се мисли какво ще стане след това.

В ефира на БНТ пък социалният министър каза още, че се води дебат по размера на минималната работна заплата и надеждите са, че тя ще се увеличи над 700 лв.

- РЕКЛАМА -spot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img