fbpx
16.8 C
София
неделя | 29.05.2022 | 01:55:48
неделя | 29.05.2022 | 01:55:48
16.8 C
София

Георги Гьоков: Държавата може да контролира цените на тока

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Социалният министър Георги Гьоков заяви, че държавата има механизми за контрол на цената на тока. Според него един от възможните варианти е налагане на мораториум върху тарифите. Той подчерта, че ведомството ще отговори на всякo повишаване на цените на тока, но изрази надежда, че няма да се стигне до увеличаване на цените за битовите потребители и малките фирми.

“Всички, които отговарят на условията за енергийно подпомагане, ще го получат. Става въпрос за над 290 000 души. Досега не сме имали такъв брой в новата ни история. Добре е, че от една страна държавата може да си позволи да помогне. От друга страна, това значи, че има много бедни българи, които не могат да си позволят да се отопляват”, каза министърът.

Той увери, че няма да има пенсионер, който след Нова година да получава по-ниска сума от тази, която е получавал досега и със сигурност възрастните у нас, ще взимат по-висока пенсия.

“Осигурени са ковид добавките за пенсионерите след Нова година. Всички ще получават равни добавки”, заяви Гьоков пред NOVA.

Според него таванът на пенсиите е несправедлив и обяви, че се бори той да бъде отменен от момента, в който е бил приет, защото това демотивира хората да се осигуряват.

Снимка: NewsONE

По отношение на въвеждането на “зеления” сертификат от бизнеса, Гьоков коментира, че той би се съгласил с тази мярка, но документът трябва да влезе в сила за всички сфери, а не избирателно.

“Някои неща трябва да се изяснят. Например как се съвместява зеленият сертификат с трудовите права. Единствената цел е да предотвратим следваща вълна на коронавируса. За бизнеса е много по-опасно ново затваряне”, заяви той.

Според него хората са против сертификата, защото не разбират за какво става въпрос.

“Те го свързват пряко с ваксинирането. Документът обаче важи и за преболедували, и за хора с антитела”, обясни той.

Министърът добави още, че трябва да се направи ваксинационна кампания и подчерта, че българинът трябва да бъде убеждаван, а не насилван да се ваксинира.

Той каза още, че закриването на домове за стари хора не трябва да става с лека ръка, защото у нас нямаме толкова много такива, а населението ни е застаряващо.

Георги Гьоков посочи, че по някои показатели България е най-добра в Европейския съюз по предоставяне на социални услуги, като предоставянето на храни. Той цитира информация, според която, с 13 млн. лв. са осигурени 13,5 тона храна за 480 хиляди души. 

“Трябва да има повече контрол, за да няма злоупотреби”, убеден е той.

По отношение на безплатните ясли и детски градини, социалният министър препоръча това да се случи от началото на следващата учебна година, като това ще струва около 200 млн. лв. на държавата. От думите му стана ясно, че в момента се търсят възможности за компенсиране на работещи родители, които остават вкъщи, защото няма място за детето им в градина.

Министър Гьоков категорично се обяви и против санкции за работници, които получават заплатата си в плик.

“Трябва да бъде пресечено това, но работниците не са виновни в случая. Икономиката трябва да се изсветли, за да има средства за социални политики”, категоричен е той.

- Реклама -spot_imgspot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук