3.12.2022 | събота | 05:24

Георги Георгиев: Удължаваме икономическите мерки в подкрепа на бизнеса в София

Публикувано:

Сподели поста:

С нов пакет антикризисни мерки Столичната община ще подкрепи бизнеса. Това обяви председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Облекченията се предвиждат да влязат в сила от началото на новата година и да продължат до края на март 2022-а година. Предложенията, предвиждащи редица облекчения за наематели и ползватели на общински имоти, бяха обсъдени на среща с представители на бизнеса. Очаква се докладът, включващ мерките, да бъде гласуван на 16-ти декември в местния парламент.

Те включват пълно освобождаване от задължението за заплащане на наем или обезщетение за ползване за наематели или ползватели по договори, сключени с кмета на СО, при условие, че са преустановили изцяло дейността си.

Намаляване на дължимите обезщетения или наемни вноски за наематели или ползватели, които имат спад в оборота, като отстъпката е диференцирана:

– при спад в оборота над 50% в сравнение със същия период на 2019 г., отстъпката е 50%;

 –  при спад в оборота между 20% и 50% в сравнение със същия период на 2019 г., отстъпката е 20%.

За занаятчии фиксираната е 50%, а за земеделските производители – 20%.

Пълно освобождаване от задължението за заплащане на наем е предвидено за наемателите на обекти и имоти, намиращи се на територията на кооперативни пазари и цветни борси, в случай че са преустановили дейността си. Лицата, учредени преди 1 юни 2019 г., се ползват с фиксирана отстъпка от 20%. Сред мерките е предвидена и 50% фиксирана отстъпка от таксата „тротоарно право“ за разполагане на маси и столове за консумация на открито.

Председателят на градския парламент Георги Георгиев коментира, че над 7,5 млн. лева са отстъпките, които Столична община е направила, с цел подпомагане на бизнеса през тази година, в която загубите в градския транспорт продължават да се увеличават. 

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
облачно
5.1 ° C
5.6 °
4.8 °
90 %
1kmh
100 %
сб
8 °
нд
7 °
пн
8 °
вт
9 °
ср
8 °

Прочети още

Румен Радев: Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм!

Президентът Румен Радев разкритикува думите на премиера на Нидерландия Марк Рюте, който разкритикува България, че всеки може да...

Какво да гледаме в HBO max през декември

Сред акцентите в празничния месец са блокбастърът Морбиус с Джаред Лето и филм-изненада, който ще бъде наличен на 16 декември....

„Брансън“ дебютира днес в HBO max

„Брансън“ - документалната поредица за световноизвестния предприемач дебютира в HBO Max „Винаги съм вярвал, че животът ти не е пропилян,...

Осем филма за празниците, които някои не биха харесали, но – струва ни се – на вас ще ви допаднат

Балът на чудовището, Братя Грим, Американски пай и още нетрадиционните кинопредложения от менюто на TV1000 Освен мигащите светлинки по...