fbpx
More

  Председателят на СОС: 20 дни държавата мълчи за компенсацията на “Топлофикация-София”

  Столичани да останат без парно

  “Най-лошите ми очаквания се сбъднаха. От 20 дни се опитваме да водим разговори с държавата за компенсация на “Топлофикация-София” така, както се дават компенсации на частния сектор. Оглушително мълчание през тези 20 дни. Ние нямаме с кого да преговаряме. Няма отговори на нашите писма. По-лошо е, че не беше чут гласа ни за механизма за компенсация”. Това каза на брифинг председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.


  “Вече е късно и беше изпусната възможността своевременно да се предприемат мерки за компенсация на „Топлофикация“, заяви той.

  Георгиев недоумява защо е този двоен аршин спрямо дружеството, което отоплява 1 млн. софиянци и защо частният бизнес се подпомага, а държавното дружество не.

  “Министерският съвет дискриминира “Топлофикация – София”. 20 дни от “Московска” до “Дондуков” не може да се осъществи връзка. Искаме същото третиране, каквото получават частните заводи”, настоя председателят на СОС.

  Георгиев увери, че въпреки сложната ситуация не е възможно столичани да останат без парно.

  “Потребителите трябва да са спокойни”, увери той.

  По думите му задълженията към “Булгаргаз” ще продължат да растат, особено заради рязкото покачване на цената на природния газ.

  “В този дълг на “Топлофикация“ няма нищо извънредно до момента. За старите периоди, ако го сравните с преди 2, 4, 6 години, задълженията дори са били по-големи”, припомни председателят.


  Той посочи, че от 30 млн. лв. приход за октомври, 20 млн. са платени на “Булгаргаз”.

  “Този дълг се обслужва регулярно. Над 75% от задълженията за тази година са обслужени”, каза още Георгиев.

  Прошко Прошков добави, че дружеството е съкратило всички некритични разходи.

  “Единственото, за което плаща е газ и заплати на персонала, за да се поддържа техническата изправност на системата”, посочи общинският съветник.

  Той коментира, че сегашният договор е феодален и трябва да бъде променен, за да може “Булгаргаз” да излезе от ролята си на лихвар.