5.12.2022 | понеделник | 19:27

Председателят на СОС: 20 дни държавата мълчи за компенсацията на „Топлофикация-София“

Публикувано:

Сподели поста:

„Най-лошите ми очаквания се сбъднаха. От 20 дни се опитваме да водим разговори с държавата за компенсация на „Топлофикация-София“ така, както се дават компенсации на частния сектор. Оглушително мълчание през тези 20 дни. Ние нямаме с кого да преговаряме. Няма отговори на нашите писма. По-лошо е, че не беше чут гласа ни за механизма за компенсация“. Това каза на брифинг председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.


„Вече е късно и беше изпусната възможността своевременно да се предприемат мерки за компенсация на „Топлофикация“, заяви той.

Георгиев недоумява защо е този двоен аршин спрямо дружеството, което отоплява 1 млн. софиянци и защо частният бизнес се подпомага, а държавното дружество не.

„Министерският съвет дискриминира „Топлофикация – София“. 20 дни от „Московска“ до „Дондуков“ не може да се осъществи връзка. Искаме същото третиране, каквото получават частните заводи“, настоя председателят на СОС.

Георгиев увери, че въпреки сложната ситуация не е възможно столичани да останат без парно.

„Потребителите трябва да са спокойни“, увери той.

По думите му задълженията към „Булгаргаз“ ще продължат да растат, особено заради рязкото покачване на цената на природния газ.

„В този дълг на „Топлофикация“ няма нищо извънредно до момента. За старите периоди, ако го сравните с преди 2, 4, 6 години, задълженията дори са били по-големи“, припомни председателят.


Той посочи, че от 30 млн. лв. приход за октомври, 20 млн. са платени на „Булгаргаз“.

„Този дълг се обслужва регулярно. Над 75% от задълженията за тази година са обслужени“, каза още Георгиев.

Прошко Прошков добави, че дружеството е съкратило всички некритични разходи.

„Единственото, за което плаща е газ и заплати на персонала, за да се поддържа техническата изправност на системата“, посочи общинският съветник.

Той коментира, че сегашният договор е феодален и трябва да бъде променен, за да може „Булгаргаз“ да излезе от ролята си на лихвар.

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
облачно
5 ° C
5.2 °
4.8 °
89 %
3.1kmh
100 %
пн
6 °
вт
9 °
ср
10 °
чт
11 °
пт
9 °

Прочети още

Румен Радев: България е изпълнила всички технически критерии за Шенген и ще продължи да отстоява достойнството и интересите си (видео)

Беше грешка, че допуснах и дадох шанс на хора, които откраднаха надеждите ни за промяна, посочи президентът Българската държава...

Процедури по ЗОП за автомобилни горива за държавната администрация ощетяващи гражданите

За процедура по ЗОП, изначално обречена, алармира пред медиите председателят на АБВ Румен Петков. Става въпрос за проведена...

Вицепремиерът Христо Алексиев: Убедихме ЕС да включи Коридор № 8 в приоритетната трансевропейска транспортна мрежа

Съветът на министрите по транспорт на Европейския съюз включи трасето София-Скопие-Дуръс-Бари в обхвата на новия Европейски транспортен коридор...